sebesp | 2018. november 29.
     
Tóparton álló kis, fenntartható otthon, mely helyi anyagokból épült és csupán vízzel, napsütéssel táplálkozik: ennél több nem is kellett ahhoz, hogy elnyerje a RIBA legjobb családi háznak járó díját.

A HaysomWardMiller Architects tervezte Lochside House olyan, mintha a földből nőtt volna ki. A ház három finoman kialakított , összekulcsolódó épületelemből áll, kiegészítve egy különálló stúdióval a kerámiaművész tulajdonos számára.

Az épületcsoport a természetes tájképbe simul, égetett skót vörösfenyőbe öltözve és hagyományos, szárazon rakott kőfalakkal védve olyan, mintha álcázná saját magát. Körültekintően tervezték a meglévő fák ölelésébe, a távoli hegyeket visszhangzó tetőformákkal. A ház tökéletesen illeszkedik a vad, zord, sziklás és szélfútta tájba.

A távoli elhelyezkedésnek köszönhetően a ház semmilyen közüzemi hálózatra nincs rákapcsolódva, ha úgy tetszik, ki van húzva a konnektor. Minden energia a napból származik, a vizet pedig egy fúrt kútból nyerik. A környezetét a lehető legérintetlenebbül hagyja.

"Nem volt egyszerű" – mondta Tom Miller, a Lochside House építésze. "Csak azért volt lehetséges, mert volt egy olyan kliensünk, aki megalkuvásmentes eltökéltséggel és elképzeléssel arra ösztönzött bennünket, hogy a legjobbat érjük el, és egy olyan kivitelező csapat, akikre a legnagyobb tisztelettel tekintünk: úgy tűnt, hogy az egyedülálló kihívásokkal teli, szinte megközelíthetetlen helyszínen bontakoztak csak ki igazán."

A szobák kényelmes méretűek, a külsőhöz méltó esztétikummal. A falakat fehér, olajozott faburkolat keretezi, a felületük durván texturált vakolattal fedettek, a nagyméretű ablakok pedig különböző nézőpontokból kapják el a lenyűgöző kilátást.

Forrás: RIBA - Architecture.com

A szerző legújabb cikkei:
Üvegvilla lebeg a tó felett
Nagy Csaba Prima Primissima díjas
Transzparens intimitás: új szárnyat kap a SOTE
Kicsomagolták a Királyi Lovardát
15 medencével épül újjá a debreceni strand + videó
Európa, majd a világ legjobb középülete díját is elnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete
Rezsicsökkentés a tervezőirodáknál
Ötletpályázatot írtak ki a Városmajori Szabadtéri Színpad átalakítására
Egyre egyenesebb a pisai ferde torony
Napcsapdák és panorámás skybar a Népliget mellett
Megkezdődött a parkolóház építése a Liszt Ferenc repülőtéren
Budapesti beruházások is vannak a RIBA idei díjazottjai között



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)