hír tervek BGE könyvtár Buzogány utca Gereben Péter Marián Balázs

Gereben Péter és Marián Balázs nyerte a Buzogány utcai új BGE-könyvtár épületére kiírt tervpályázatot


Java | 2018. november 30.
     
A győztes tervvel új, korszerű szemlélet lép életbe, mivel a Buzogány utcában a régi földszintes, rozoga kollégium épülete helyén nem csak egy új, modern könyvtár épül, de kulturális és sport célú tereivel és multifunkciós hallgatói centrumával valódi, az egyetemi ifjúságot eggyé kovácsoló közösségformáló centrum valósul meg.

A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Építész Kamara közös tervpályázati kiírásában kiemelt szempont volt, hogy az épület teret biztosítson a kutatási és innovációs képesség fokozására, a nemzetközi tanulási-oktatási környezet fejlesztésére. Továbbá igény volt a környezethez harmonikusan illeszkedő épület megvalósítására, ahol széleskörűen alkalmazzák a környezettudatos technológiákat, sokszínű élő növényzettel, zöldfallal, de a rekreációs és sportolási lehetőségeket biztosító terek jelenléte is elmaradhatatlan kívánalom volt. A beruházás 2020-ban kezdődhet és közel 2 milliárd forintból valósul meg.

A tervpályázatra összesen 16 pályamű érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság hatot díjazott.
Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja elmondta: „A pályaművek értékelése során a beépítést, a megvalósíthatóságot, a közlekedési és a környezetvédelmi követelményeknek való komplex megfelelést is vizsgáltuk, illetve hogy a pályaművek mennyire igazolják vissza a kiírásban foglalt elvárásokat. Fontos, hogy könnyen építhető, tartós és hosszú távon költséghatékonyan fenntartható beruházás szülessen, ami harmonikusan illeszkedik a budapesti városképhez.”
A BGE Buzogány utcai épületegyüttese 1 750 m2 zárt területtel, 650 m2 zöldtetővel, valamint 560 m2 közösségi térrel bővül. A létrejövő multifunkcionális központ már a következő generációk igényei szerint valósulhat meg.
A beruhás előkészítésének következő lépése a tervezési és engedélyezési szakasz, amelyben az egyetem az első díjasokkal, a Gereben Péter és Marián Balázs vezette építészirodával kíván szerződést kötni a továbbtervezésre, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás keretében.

A Budapesti Gazdasági Egyetem az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított az oktatói, kutatói és hallgatói környezet fejlesztésére, a rendelkezésre álló infrastruktúra modernizálására, a jövő generáció igényeinek figyelembe vételére.Erre példa a mostani fejlesztés is. A magasszintű, gyakorlatorientált oktatás mellett a folyamatos újításoknak is nagyban köszönhető, hogy a BGE az idei évben már több mint 6 000 elsőévest tudott felvenni, ezáltal a hazai felsőoktatásban változatlanul a legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező gazdasági egyetem.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei:
Új fényben tündököl a Szent Jobb-kápolna a Bazilikában
Átadták a Fejér Megyei Kormányhivatal új székházát Dunaújvárosban
Új funkciókkal gazdagodik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
A jövő városnegyedét építi Torontóban a Google
"Vízszintes felhőkarcoló" Kínában: lenyűgöző mérnöki bravúr
Az Év Irodája 2018 verseny győztesei
Két hazai stadion is a 2018-as Év Stadionja versenyben + videó
Visszakerült méltó helyére a különleges mozaikfríz
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul DebrecenbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások