hír tervek BGE könyvtár Buzogány utca Gereben Péter Marián Balázs

Gereben Péter és Marián Balázs nyerte a Buzogány utcai új BGE-könyvtár épületére kiírt tervpályázatot


Java | 2018. november 30.
     
A győztes tervvel új, korszerű szemlélet lép életbe, mivel a Buzogány utcában a régi földszintes, rozoga kollégium épülete helyén nem csak egy új, modern könyvtár épül, de kulturális és sport célú tereivel és multifunkciós hallgatói centrumával valódi, az egyetemi ifjúságot eggyé kovácsoló közösségformáló centrum valósul meg.

A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Építész Kamara közös tervpályázati kiírásában kiemelt szempont volt, hogy az épület teret biztosítson a kutatási és innovációs képesség fokozására, a nemzetközi tanulási-oktatási környezet fejlesztésére. Továbbá igény volt a környezethez harmonikusan illeszkedő épület megvalósítására, ahol széleskörűen alkalmazzák a környezettudatos technológiákat, sokszínű élő növényzettel, zöldfallal, de a rekreációs és sportolási lehetőségeket biztosító terek jelenléte is elmaradhatatlan kívánalom volt. A beruházás 2020-ban kezdődhet és közel 2 milliárd forintból valósul meg.

A tervpályázatra összesen 16 pályamű érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság hatot díjazott.
Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja elmondta: „A pályaművek értékelése során a beépítést, a megvalósíthatóságot, a közlekedési és a környezetvédelmi követelményeknek való komplex megfelelést is vizsgáltuk, illetve hogy a pályaművek mennyire igazolják vissza a kiírásban foglalt elvárásokat. Fontos, hogy könnyen építhető, tartós és hosszú távon költséghatékonyan fenntartható beruházás szülessen, ami harmonikusan illeszkedik a budapesti városképhez.”
A BGE Buzogány utcai épületegyüttese 1 750 m2 zárt területtel, 650 m2 zöldtetővel, valamint 560 m2 közösségi térrel bővül. A létrejövő multifunkcionális központ már a következő generációk igényei szerint valósulhat meg.
A beruhás előkészítésének következő lépése a tervezési és engedélyezési szakasz, amelyben az egyetem az első díjasokkal, a Gereben Péter és Marián Balázs vezette építészirodával kíván szerződést kötni a továbbtervezésre, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás keretében.

A Budapesti Gazdasági Egyetem az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított az oktatói, kutatói és hallgatói környezet fejlesztésére, a rendelkezésre álló infrastruktúra modernizálására, a jövő generáció igényeinek figyelembe vételére.Erre példa a mostani fejlesztés is. A magasszintű, gyakorlatorientált oktatás mellett a folyamatos újításoknak is nagyban köszönhető, hogy a BGE az idei évben már több mint 6 000 elsőévest tudott felvenni, ezáltal a hazai felsőoktatásban változatlanul a legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező gazdasági egyetem.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei:
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház
Múltunk jelene – 2019-ben folytatódik a Nemzeti Várprogram
A világ első „fordított” hotelje Kínában épült egy szakadékban
Végre indul a Bozsik Stadion építése
Összegzés: Látványos beruházások születtek 2018-ban Budapesten
A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi KaránKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások