hír pályázat exkluzív

Noll Tamásék tervezhetik az új óriáskórházat Dél-Budán


Csépé
Kihirdették a centrumkórházak tervpályázatának eredményét. A következő években 700 milliárd forint jut az ellátás színvonalának javítására. Ennek keretében három centrumkórház jön létre, a beruházások között kiemelkedő lesz az újonnan épülő dél-budai intézmény, amely Európában is egyedülálló – mondta el Kásler Miklós miniszter az átadón. Ki nyert?

Sajnálatos módon az MTI nem tette közzé a tervpályázatok nyerteseinek nevét, és a szaksajtót nem hívták meg a díjátadásra, így a honvédelem.hu és a napi.hu hírei alapján tudjuk közreadni a nyertesek nevét.
A legizgalmasabb beruházás kétségtelenül a Dél-Budai Centrumkórház, hiszen zöldmezős kórházberuházás nagyon régen volt már Magyarországon. Ezt az épületet a Noll Tamás vezette M-Teampannon Építészmérnöki Kft. tervezheti. Az M1-M7 bevezető és a régi 7-es út közé tervezett terjedelmes épület uralni fogja a környék látképét. Egyedül ennél a pályázatnál második díjat is kiadtak, ezt Rutkai Pál András egyéni vállalkozó nyerte. Értesüléseink szerint még két pályázatot adtak be, ezek megvételt nyertek.
A Dél-Pesti Cenrtumkórházat a Zoboki Gábor vezette ZDA Zoboki Építésziroda Kft. tervezheti. (Itt egy megvásárolt pályázat volt még.)
A Honvéd Kórház bővítésével létrejövő Észak-Pesti Centrumkórház tervpályázatát a Reith András és Paulinyi Gergely nevével fémjelzett Paulinyi-Reith and Partners Zrt. (a Mérték jogutódja) nyerte. (Itt két pályázó kapott megvételt.)

A Napi.hu tudósítása szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: megalapozott szakmai döntések születtek és a költségvetési keretek is biztosítottak ahhoz, hogy a közép-magyarországi régió, azon belül is a főváros egészségügyi ellátása felzárkózzon a vidéki kórházakéhoz. A jövőben felépülő dél-budai centrumkórház zöldmezős beruházásként valósul meg, és egy olyan modern intézményt szeretnének, amely kiváló minőségben nyújtja az ellátást. A nyertes pályamű orvosszakmai szempontból minden igénynek megfelel, az épület megjelenése pedig látványos és formabontó.

Gulyás Gergely szerint továbbra is az a cél, hogy az új kórházban egyágyas szobák legyenek, és a nyertes pályázó úgy tervezte meg az épületet, hogy a legtöbb természetes fény jusson a belső tereibe. Ezen kívül egy háromszáz ágyas gyermekellátó részlege is lesz a kórháznak, ahol a kórtermeket úgy alakítják ki, hogy a szülők éjszakára is bent maradhassanak gyerekük mellett.
A dél-budai centrumkórház beruházója a legmodernebb megoldásokra törekszik, a kórház papírmentes adminisztrációval működhet majd, és egyéb intelligens megoldások segítik a betegellátást. Az egészségügyi ellátás színvonalában Budapest lemaradt a vidékhez képest, hiszen az előző uniós ciklusban 500 milliárd forintot költhettek a közép-magyarországi régión kívüli egészségügyi fejlesztésekre. Ezért a következő 4-5 évben Budapest és az agglomeráció felzárkóztatása a cél – véli a miniszter.

Fotó: Honvédelem.hu

Látványtervek a TV2 vágóképein látszanak

A szerző legújabb cikkei:
Hogyan áll a Puskás Stadion építése?
A Nemzetközi Építészkongresszusra megjelent a Metszet idei első száma
A New York-i Diller Scofidio + Renfro nyerte az Új Közlekedési Múzeum pályázatát
Webinárium-legendárium: ami látszott, és ami nem
Mi az, hogy Okos építészet nyomás alatt?!
A Közlekedési Múzeum pályázatáról beszélt Vitézy Dávid eredményhirdetés előtt
Lesznek meglepetések az idei Nemzetközi Építészkongresszuson!
Ben van Berkelnek egyszerre két felhőkarcolója készült el Szingapúrban
'Én nem is gondoltam volna, hogy ilyen sikeres lesz' – újra itt a webinárium
Fotósuli építészeknek: sikeres kezdeményezés volt
Átadták az Árpád parkolóházat: modern zöldtető alatt parkolhatnak a győriek
Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (4 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások