hír épületek Budai Vár karmelita kolostor kormányzati épület

Lenyűgözően puritán megjelenésű lesz a miniszterelnök új munkahelye


sebesp | 2018. december 25.
     
2019 januárjától kolostori körülmények között folytatja Orbán Viktor miniszterelnök munkáját új irodájában az egykori karmelita kolostor épületében a budai Várban.

Az új kormányzati épület létrehozása a 18. századi egyszerű belső helyreállítását tartották szem előtt a tervezők, ugyanakkor teljes mértékben megfelelve a 21. századi kormányzás elveinek. Nagy létszámú küldöttségeket lehet benne fogadni, a biztonsági rendszer pedig megfelel a NATO-szabványoknak.

Az új épület Zoboki Gábor irodájának munkája. Megidézi a késő középkori polgárházak arányait, keskeny ablakait és hatalmas tetőszerkezeteit, miközben éppen a választott formái miatt posztmodern gesztusként is értelmezhető.

A belső kifejezetten puritán lett – ebben tényleg nem túloztak az előzetes híradások. A legtöbb irodahelyiség a szerzetesi cellák méretét őrzi, miközben természetesen azért tökéletesen felszereltek, például minden helyiségben falfűtés van kialakítva. A lépcső zöme eredeti, vörös kövüket mattra csiszolták vissza, csak egy helyen került egy izgalmas ellipszis alakú új feljáró a házba. Ennek közepén egy felvonóval oldották meg az akadálymentesítést.

A választott megoldások magukban hordozzák az egyszerűséget és az eleganciát. A falak fehérek, a padló a szobákban sötétre pácolt fa, a folyosókon világos márvány dominál.

Forrás: Index.hu Urbanista

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (10 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások