hír épületek Nemzeti Várprogram 2019 Eger Diósgyőr Szigliget

Múltunk jelene – 2019-ben folytatódik a Nemzeti Várprogram


Java | 2019. január 4.
     
Sok kiváló eredménnyel büszkélkedhetett 2018-ban a Nemzeti Várprogram. A régészeti feltárások tovább folytatódnak, majd azok eredményeként újabb építészeti elemek újulnak meg.

Újabb anyagi forrásokkal támogatja a kormány a Nemzeti Várprogramot, ezzel az ország turisztikai vonzerejét kívánja növelni. Például az Egri vár állagmegóvását félmilliárd forintos kormányzati támogatásból végzik el a következő két évben. A most jóváhagyott összeg a Nemzeti Várprogramban kapott mintegy másfél milliárd forintos keret kiegészítése, amellyel teljessé válhat az ország egyik nemzeti emlékhelyének megőrzése és megújítása. A program részeként megújul a déli bejárat, a projekt leglátványosabb elemeként pedig a Varkoch-kapubástyát emelettel, tetőszerkezettel, farkasveremmel és felvonóhíddal építik újjá: a várnak ez a része új fogadópontként működik. A programcsomag másik pillére az egykori ágyúdomb újjáépítése és funkcióváltása. Ott 70 férőhelyes rendezvény- és vetítőterem, valamint turisztikai látogatóközpont létesül, mely egész évben működik majd.

A Diósgyőri vár is újabb rekonstrukciós fázisba kerül a több mint 10 milliárd forintos költségvetési többlettámogatás révén: 2019-ben 2 milliárd, 2020-ban 4 milliárd, míg 2021-ben 4,178 milliárd forint támogatást kap az önkormányzat. Itt a vár rekonstrukciója a Modern Városok Program keretében valósul meg. A cél a Nagy Lajos korabeli vár hiteles rekonstrukciója, ami által bemutathatóvá válik a magyar történelem egyik legjelentősebb korszakának emléke, ezzel párhuzamosan a vár és közvetlen környezete Közép-Európa egyedi és meghatározó turisztikai vonzerejévé válik.

A Dunántúl világörökségi helyszíne, a Szigligeti vár részleges rekonstrukciójának és új fedett terek kialakításának pályázata 470 millió forintot nyert. A Tóti-Lengyel kapu rekonstrukciója során egy működő ejtőrácsos kapuszerkezet készül. A Török Bálint kaputoronynál egy belső oldali kétszárnyú nyíló kapu épül az emeleti járószint részleges falmagasításával. A következő fejlesztési elem a Magyar Bálint torony, ahol emeleti szinti falmagasítást végeznek. Továbbá a Felső várban megvalósul a bejárati kapu jelzésszerű bemutatása, valamint az Újlaki kapu továbbépítése. Fedést és oldalfalakat kap a nyugati, háromosztatú helyiségsor, az őrség szobája, valamint a keleti háromosztatú helyiségsor.
A Bencés torony (lőportorony) visszaépítése is megtörténik egy szint felfalazással, a helyiségek fafödémes kialakításával. Újjászületik a kapcsolódó Palotaszárny is a meglévő boltozatcsonk felújításával. A megépülő épületrészekben kiállítótereket hoznak létre, ahol installációkat, kiállítási elemeket helyeznek el. A beruházás 2019 márciusától 2020 tavaszáig fog tartani.

Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei:
Új fényben tündököl a Szent Jobb-kápolna a Bazilikában
Átadták a Fejér Megyei Kormányhivatal új székházát Dunaújvárosban
Új funkciókkal gazdagodik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
A jövő városnegyedét építi Torontóban a Google
"Vízszintes felhőkarcoló" Kínában: lenyűgöző mérnöki bravúr
Az Év Irodája 2018 verseny győztesei
Két hazai stadion is a 2018-as Év Stadionja versenyben + videó
Visszakerült méltó helyére a különleges mozaikfríz
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul DebrecenbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások