opauszkililla | 2019. január 17.
     
Schiltigheim népességet tekintve a harmadik legnagyobb város Bas-Rhin megyében, Kelet-Franciaországban, és a strasbourgi metropolisz legsűrűbben lakott települése. A 19. században alakult ki, a sörfőzésre és a kapcsolódó ipari tevékenységekre épülve.

Ezek a 20. században hanyatlásnak indultak, így sok ipari terület maradt elhagyatottan, kihasználatlanul. Később a Hentesek Szövetkezetéhez került. A helyi önkormányzat kezdeményezésére indult el a rehabilitáció, melynek célja a város eredeti városi szerkezetének visszaállítása. Ez a hely lepárló üzem volt, mielőtt a Hentes Szövetkezet használta volna. Később az Önkormányzat vette át, akik úgy döntöttek, hogy fiatal művészek kiállítóterének és színielőadásoknak helyszíneként alakítják át.

Az épületet már több, mint egy évtizede zárva volt, ugyanis a korábbi funkció biztonsági előírásainak sem felelt már meg.
A jelentős rehabilitációs projektnek kétféle célkitűzése volt: a város történelmi központjában elhelyezkedő emblematikus hely új életet kapjon, emellett öröksége és építészeti integritása is megmaradjon. Vegyes funkciói és az átjáró passzázs által közösségi tér jön létre, amelyben újonnan létrehozott üzlethelyiségek, piactér, kiállítási terület és egy kreatív műhely is megtalálható.

Ez az új művészeti központ és fedett piactér már beépített kontextusban helyezkedik el, mely figyelemre méltó, megőrzendő formákat és a népi építészetre utaló vonásokat is tartalmaz. Amellett, hogy megerősíti a kortárs művészetek jelenlétét, kiemeli a helyszínen meglévő épületek építészeti és esztétikai értékeit, ezze épített örökségünk megőrzését segíti elő.

A környező, favázas épületeket kis nyílások jellemzik. Ezzel ellentétben az épület főhomlokzatán transzparens, nagy felület lett kialakítva, mely, ha kitárul, a kiállítótér is növekszik a szabad tér felé. Ezzel az elrendezéssel kulturális közösséget, központot hoz létre, ahol megismerhetik egymást a művészek és az érdeklődő közönség.
A belső egybefolyó tereket univerzális funkcióra tervezték, a fényeket az éppen megfelelő eseményhez, tárlathoz lehet igazítani, és akár többféle használati mód is lehetséges egy időben.

Építész: Dominique Coulon & Associés
Helyszín: Schiltigheim, Franciaország
Építés éve: 2018
Forrás: Archilovers.com

A szerző legújabb cikkei:
Ilyen pavilonok lesznek a 2020-as Dubaji világkiállításon
Mesebeli formavilágú színes házak: a siker mércéi
Bauhaus lakókocsival a világ körül
Légies vietnámi teaház
Egy 13. századi templom újjáélesztése
Elkészült a világ legnagyobb 3D nyomtatott betonhídja
1 euróért vennél házat Olaszországban?
Ahol az ember első művészeti alkotásai születtek
Kint vagy bent?
Ybl Szakmai Nap és Konferencia 2015. március 11.
Ybl Szakmai Nap és Konferencia
Ybl Szakmai Nap és Konferencia 2014. március 11.



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (4 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások