opauszkililla | 2019.01.17
Építész diákként Daniel és Lisbeth olyan teret szerettek volna létrehozni, melyet kinti és benti helyiségként is lehet használni. Ehhez olyan homlokzati nyílászáró rendszert terveztek, melyet végül öt év alatt, a Flissade alapítóiként életre tudtak kelteni. Nagyon intenzív munkafolyamat vezetett a koncepciótól a megvalósításig, de sikerült.

A padlótól a mennyezetig tartó rendszerrel olyan életteret tudtak létrehozni, melyet napsütéses idő esetén kültérré, rossz időjárás esetén beltérré lehet alakítani.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő mozgatáson kívül a lakóterület nagysága is alakítható a küszöbmentes csúszóelemek segítségével. Az elemek mozgási sugara minimális, ami azt jelenti, hogy a bútorokat nem kell mozgatni, bármely állapotban ugyanott maradhatnak.

Ha az üvegelemeket oldalra állítják, akkor az élettér teljesen kinyitható.

Ha az üvegezés külső helyzetben van, a rendszer nagyban befolyásolja az épület energiafelhasználását. A hagyományos lodzsával ellentétben, ahol a melegítő napsütés csak a külső területet érinti, és ott el is vész, a napsütésnek köszönhetően a fűtési időszak alatt akár 300%-kal növeli a napenergia felhasználását. Az épület külső lehűlő felületei csökkennek, így a hőveszteség is csökken. Nyáron pedig a lodzsa optimális árnyékoló hatását biztosítja.

Lisbeth diplomamunkáját müncheni egyetemi díjjal tüntették ki.

Tervezők: Lisbeth Fischbacher, Daniel Hoheneder
forrás: flissade.com, archipreneur.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások