hír Debrecen intermodális csomópont

Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását

Akár 13 milliárddal is növekedhet a tervezett költségvetés


Java | 2019.01.21
Húzódik a debreceni főpályaudvar megvalósulása, miután eredménytelenül zárult a megvalósítására kiírt második közbeszerzési eljárás. A legjobb ajánlat kivitelezési költsége ugyanis meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet.

A fejlesztések költségeit összhangba kell hozni a megvalósítandó debreceni főpályaudvar terveivel. Az elmúlt év végén kormányhatározat született a 108-as vasúti vonal fejlesztéséről, villamosításáról, az észak-nyugati gazdasági övezetet kiszolgáló új vasúti terminál megépítéséről, a tócóvölgyi vasútállomás fejlesztéséről, a DebrecenBalmazújváros és a DebrecenNagyvárad közötti vasúti kapcsolat fejlesztéséről.

A közúti közlekedési elemek közül a Mikepércsi úti körforgalmi csomópontok áttervezés után, valamint a Hadházi utca és a Nyíl utca csomópontjának átépítése az elkészült terveknek megfelelően 2020-ban indítható. Debrecen önkormányzata az Új Főnix Terv keretében tervfelülvizsgálat után az eredetileg tervezett időben, 2020-ban valósítja meg a beruházást, az ehhez szükséges forrás az önkormányzatnál rendelkezésre áll olvasható a közleményben.

A dokumentum szerint a főpályaudvar terveinek és tervezett műszaki tartalmának felülvizsgálatát indokolja, hogy a tervezési időszakhoz (2013) viszonyítva az elmúlt évek gazdasági fejlesztései miatt megváltoztak a közúti és vasúti személy- és áruszállítási igények, növekedtek a kivitelezési költségek. Az ipari-gazdasági fejlesztések miatt jelentős növekedés várható a közösségi közlekedés személyszállítási és áruszállítási ágazatában, amely plusz kiadásokkal a főpályaudvar jelenlegi terve nem kalkulált.
Debrecen önkormányzata elkötelezett egy olyan főpályaudvar fejlesztése mellett, amely a gazdaság fejlődése miatt megváltozott igényeket is képes tökéletesen kiszolgálni zárul az önkormányzat közleménye.

Forrás: Népszava

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások