sebesp | 2019.01.26
Filmre vették, ahogy a New York-i Hudson Yards-ban épülő 'The Shed' tetője előre-hátra gurul.



Az egykori emelt pályás vasútvonal, a High Line mellett elhelyezkedő nyolcemeletes kulturális központot a New York-i Diller Scofidio + Renfro és a Rockwell Group tervezte. A mozgó tető lehetővé teszi az épület méretének megkettőzését, a szomszédos köztér rendezvényterületté alakításával. Az épület a Hudson Yards projekt keretében a Penn Station pályaudvar sínpárjai felett épül.

A tetőt tartó 37 méter magas acélkeret. amely elkészülte után áttetsző polimerrel lesz burkolva, 83 méter hosszú sínen, lánctalpakon mozog előre-hátra. Flexibilisen alakítható galériát, előadó és a rendezvényterületeket foglal majd magában a The Shed és környéke. A 18 500 m2-es művészeti központ Cedric Price építész 1964-es szórakoztatópalotájának vízióján alapulva minden kulturális rendezvényt, köztük a ma még ismeretlen, jövőbeli művészeti formákat is képes befogadni.

A bejelentett nyitó programok között szerepel az afrikai-amerikai zene történetét ünneplő előadás, és Agnes Denes 1931-ben Budapesten született környezetművész retrospektív kiállítása.

Az épületet 2019. április 5-én adják át.

Forrás: Dezeen
Videó a tervezett épületről

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások