sebesp | 2019.01.29
A japán Tezuka Architects "megépült oktatási épületek" kategóriában WAF 2018 győztes projektje monofunkciós buborékok együttese.

Az épületegyüttes olyan, mint a buborékok, amelyek lassan felemelkednek a levegőben, optimális távolságot biztosítva egymástól. Minden buborék belső falak nélkül épült, csak egy funkcióval bír, mint az egysejtűek, amelyet organellák, mitokondriumok, riboszómák stb. Minden buborékot bútorok és alacsony parapetfalak egészítenek ki.

A körkörös alaprajzú terveket gyakran éri krtika, mert nem könnyű bebútorozni, és mert a szerkezet bonyolult lehet. A tervezők azonban a hagyományos moduláris tervezéshez képest elérhető előnyöket kerestek. Először is, az egyes funkciók elhelyezkedése teljesen mentes a geometriai korlátoktól. Minden szobát pontosan úgy lehet elhelyezni, ahogy az a koncepciódiagramon megjelent, az egyes helyiségek mérete pedig szabadon állítható be.

Másodszor, kiváló az átláthatóság, ami az óvoda egyik legfontosabb követelménye. A kerek forma természetesen 360 fokos kilátást biztosít. A buborékok között kialakuló közök egyik végétől a másikig enged átlátást. Az irodából a látvány pedig olyan, mint egy hajóhídról.

Harmadszor, a kerek forma a gyermekek végtelen körkörös mozgását indukálja, mint egy végtelenített ösztönös körforgást. A körök egymáshoz kapcsolódnak, és végtelen kombinációkat hoznak létre.

Csak egy kör van, amely megengedi a gyerekek számára, hogy átlépjenek rajta, a medence. Nincs benne lépcső, csak egy enyhe lejtő, és a mélysége mindössze 30 centiméter.

Telek területe: 5497,99 m2
Épület területe: 537,19 m2
Építészet: Tezuka architects / Takaharu+Yui Tezuka, Kenta Yano
Statika: Ohno JAPAN / Hirofumi Ohno, Satoshi Fujimoto
Tájépítészet: 10-kei/Keiichi Ishikawa
Gépészet: Office May / Yousuke Hitomi, Minami Yuya, Masami Oshima
Világítás: Bonbori Lighting Architect & Associates, inc. /Masahide Kakudate, Toshio Takeuchi

Forrás, további képek: v2com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások