hír épületek Budapest irodaház műemlék Hauszmann-terv helyreállítás

Az egykori királyi külügyminisztériumot is visszaépítik a Várban


sebesp | 2019. január 31.
     
A kormány döntése értelmében Dísz tér déli felén is visszaforgatják az idő kerekét, sőt később a Szent György tér Krisztinavárosi felé néző oldala is beépülhet.

Folytatódik a budai Vár felújítása, a második világháború előtti állapot helyreállítása, melynek keretében a korábbi Külügyminisztériumot valamint részben az egykori főparancsnokságot, és a Teleki-kastélyt és istállóépületét is újjáépítik. Eszerint a Dísz tér palota felé eső részének teljes újjászületését és a Szent György téri rommező megszüntetését ígéri a kormány a Hauszmann-terv részeként.

Az egykori királyi külügyminiszté­rium épülete eredeti homlokzattal, de korszerű belsővel, irodaházként épülhet fel. Eredetileg Hauszmann Alajos tervei alapján 1901-1903 között épült fel a Vöröskereszt Egyletnek és a horvát–dalmát–szlavón tárca nélküli miniszter irodájának tervezett háromemeletes épület, mely a két világháború között a Külügyminisztériumnak adott otthont.

Az 1944-45-ös ostrom során megsérült épületetből jelenleg a feltöltött pinceszint látható. A tér legmeghatározóbb épülete volt a Honvéd Főparancsnokság, amely szintén eredeti külsővel épülhet újjá.

Az épület megmaradt részét felújították, belsőjét is részben rekonstruálták. A főparancsnokság folytatásában állt a Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium, melynek rekonstrukciója nem szerepel a tervek között, mivel a Szent György tér jelenlegi területének nagy részét elvenné.

A rekonstrukciók közé tartozik a József főhercegi palota, korábbi nevén Teleki-palota újjáépítése. Az 1787-89 között épült és 1902-ben jelentősen átalakított háromszintes, két saroktornyos épület már a Szent György téren állt, annak Krisztinaváros felőli térfalát alkotva.

Forrás: Magyar Idők

A szerző legújabb cikkei:
Budapesti Építészeti Filmnapok: Apokalipszis később
A melankolikus építész és a bánatos rabbi háza
Megtaláltuk új Nemzeti Galéria testvérét, azt is a SANAA tervezte
Elhunyt Tokár György
A börtön világa építészeti motívumok segítségével
Bazi kis texasi lagzi egy ékszerdobozban
Hallott már a fémfáról?
A Henning Larsen iroda bővítheti Párizs legnagyobb operaházát
Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben + videó
Muku Óvoda, egysejtűek halmaza
A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete + videó
Készül a Duna kikötőfejlesztési főterv stratégiaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások