hír épületek Budapest Hauszmann-terv helyreállítás irodaház műemlék

Az egykori királyi külügyminisztériumot is visszaépítik a Várban


sebesp | 2019.01.31
A kormány döntése értelmében Dísz tér déli felén is visszaforgatják az idő kerekét, sőt később a Szent György tér Krisztinavárosi felé néző oldala is beépülhet.

Folytatódik a budai Vár felújítása, a második világháború előtti állapot helyreállítása, melynek keretében a korábbi Külügyminisztériumot valamint részben az egykori főparancsnokságot, és a Teleki-kastélyt és istállóépületét is újjáépítik. Eszerint a Dísz tér palota felé eső részének teljes újjászületését és a Szent György téri rommező megszüntetését ígéri a kormány a Hauszmann-terv részeként.

Az egykori királyi külügyminiszté­rium épülete eredeti homlokzattal, de korszerű belsővel, irodaházként épülhet fel. Eredetileg Hauszmann Alajos tervei alapján 1901-1903 között épült fel a Vöröskereszt Egyletnek és a horvát–dalmát–szlavón tárca nélküli miniszter irodájának tervezett háromemeletes épület, mely a két világháború között a Külügyminisztériumnak adott otthont.

Az 1944-45-ös ostrom során megsérült épületetből jelenleg a feltöltött pinceszint látható. A tér legmeghatározóbb épülete volt a Honvéd Főparancsnokság, amely szintén eredeti külsővel épülhet újjá.

Az épület megmaradt részét felújították, belsőjét is részben rekonstruálták. A főparancsnokság folytatásában állt a Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium, melynek rekonstrukciója nem szerepel a tervek között, mivel a Szent György tér jelenlegi területének nagy részét elvenné.

A rekonstrukciók közé tartozik a József főhercegi palota, korábbi nevén Teleki-palota újjáépítése. Az 1787-89 között épült és 1902-ben jelentősen átalakított háromszintes, két saroktornyos épület már a Szent György téren állt, annak Krisztinaváros felőli térfalát alkotva.

Forrás: Magyar Idők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások