hír épületek videók, animációk Budapest Liget projekt Millennium Háza Olof Palme-ház

A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete + videó


sebesp | 2019.02.04
Az egykori Olof Palme-házat, amely a millenniumi kiállításnak is otthont adott, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően felújítva veheti birtokba a közönség 2019-ben. Az épület a hagyományokra fókuszálva, de XXI. századi színvonalon újul meg.



Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Hazánk és Budapest történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a századfordulós aranykort eleveníti majd meg az az interaktív, állandó kiállítás, amely helyet kap benne, és egy kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéházat is létesítenek itt.

A csaknem 3 milliárd forintos, 2017 decemberében kezdődő helyreállítás az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg, visszaállítva az eredeti impozáns tereket. Az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, mely elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy új rózsakertet is kialakítanak. Az Olof Palme-ház elöregedett ékességeit, a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják majd. Az 1 250 m2 alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadó- és konferenciateremmel.

A tervek szerint a Millennium Házában több száz négyzetméteren várja majd a látogatókat a főváros aranykorát bemutató állandó kiállítás, amely egy több tucatnyi házat ábrázoló városmakett és az ahhoz kapcsolódó vetített képek segítségével idézi meg a századfordulós Budapestet. A tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest: házaival, templomaival és hídjaival, az utcán sétáló emberekkel, a Dunán úszó hajókkal – valóságos, háromdimenziós makettként, kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) technológiák segítségével.

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint – egyedülálló Zsolnay díszítésének köszönhetően – a kiállítás egyik legszebb eleme volt. A kiállítási funkciókhoz azonban a ház szinte azonnal szűkösnek bizonyult, ezért néhány évvel később megépült a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete. A ház a későbbiekben Fővárosi Múzeumként működött, majd a második világháború alatt megsérült, az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek.

Forrás: Liget Budapest

Korábbi cikkeink az Olof Palme-házról:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások