hír árapályerőmű Orbital O2

Árapályerőmű sorozatgyártása indul


Java | 2019. február 8.
     
A világ legerősebb árapályerőművének sorozatgyártása tartja izgalomban a szakembereket. A természet energiáját zabolázzák meg, s fordítják át az emberiség számára hasznos, éltető energiává. Ez a technológia egy új permanens hatékony klímabarát iparágat eredményez, mely a tenger állandóan változó mozgását hasznosítja.

Az Európai Bizottság várakozása szerint 2050-re az EU áramfogyasztásának 10%-át "óceánenergia" fedezheti. Hamarosan elkezdődhet a világ legerősebb árapályerőművének sorozatgyártása, miután a skót Orbital Marine Power nevű cég különféle támogatásokból és egyéb forrásokból sikeresen bevonta az e célra tervezett 7 millió fontot (közel 10 millió dollárt).

A társaság a pénzt az Orbital O2 nevet viselő, 2 megawattos erőmű termelési modelljének kialakítására fogja fordítani, amellyel a termék kereskedelmi forgalomba kerülhet. A projektre a támogatói adományok mellett a skót kormány hozzájárulásából, illetve magánbefektetésekből gyűjtötték össze a szükséges tőkét.

A fejlesztők szerint a technológia költségei nagyjából megfelelnek a tengeri szélerőművek telepítési árának, és azokhoz hasonlóan tiszta, szén-dioxid-kibocsátástól mentes formában termel villamos energiát. Az O2 nem az egyetlen árapályerőmű, de jelenleg ez a legnagyobb teljesítményű a világon. A megoldás egyáltalán nem bonyolult, az erőműbe épített turbinákat a tengerek napi árapálymozgása, illetve áramlatai hajtják meg, vagyis a vízerőművek működési elvét követi. A 73 méter hosszú lebegő szerkezet két darab 1 megawattos turbinát foglal magában, és a gyártó szerint könnyen telepíthető, karbantartható és vontatható.

A piacérettség stádiumába lépő technológia jelentősen hozzájárulhat a jövőben az energiatermelés dekarbonizálásához. A korábban Scotrenewables néven futó skót társaság 2018-ban jelentette be a világ legerősebb árapályerőművét. A prototípus, az SR2000 az egyéves tesztidőszak alatt több mint 3 gigawattóra villamosenergiát termelt. A technológia nagy előnye a többi megújuló energiaforrással szemben az, hogy nem időjárásfüggő, miután az energiatermelés nagyrészt a Hold által előidézett árapály-jelenségnek köszönhetően valósul meg.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag folyamatosan képes a villamosenergia-termelésre, amire nemhogy a nap- és szélerőművek, de a vízhozam ingadozásai miatt a folyókra telepített vízerőművek sem képesek.

Forrás: Orbitalmarine.com

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások