épületek Amerika Bolívia Cholet Dél-Amerika el alto feltűnő folklór helyi Mamani művészet színes társasház zártsorú

Mesebeli formavilágú színes házak: a siker mércéi

Több mint 70 db tarka ház épült El Altóban, Bolíviában


opauszkililla | 2019.02.11
Új építészeti stílus képviselői jelentek meg El Altóban, Bolíviában a növekvő gazdasági folyamatok és az ott élők megújulási vágyának következtében. A környezettől teljesen elkülönülő, színes és mozgalmas formavilág jön létre.
A hideg éghajlatú városban főleg vakolatlan tégla vagy befejezetlen házak találhatóak, melyek között merészen kitűnnek ezek az alkotások. Yuri Segalerba utazása során az utcákat járva megpróbált minél több ilyen épületet felfedezni és lefényképezni.

Az extravagáns és színes stílus egyik képviselője Freddy Mamani Silvestre, aki a helyi folklór színeiből és formáiból, az újonnan alakuló tehetősebb réteggel karöltve kezdte tervezni és építeni a házakat. Az építésznek egyébként nem csak itt, de több dél-amerikai országban is vannak épületei, Peruban és Brazíliában is. Itt már több mint 70 db épült meg, és naponta több megrendelést kap hasonlóakra. Inspirációját az Andok ikonográfiájából meríti. Művei a "Cholet házak" nevet kapták a ’chalet’ és ’chola’ szavakból, melyek jelentése nagy ház, illetve őslakos nő.

Ezeknek az épületeknek kötött struktúrájuk van, szintenként különböző funkció található bennük. A földszinten mindig kereskedelmi tevékenység, például hentesüzletek, alkatrész- vagy élelmiszerboltok. A második szinten rendezvényterem, míg a harmadik szinten kiadó lakások vannak. A tulajdonosok a legfelső szinten lévő lakásban laknak.

El Altóban ezek az épületek a sikeres emberek reprezentációját látják el: minél nagyobb és díszesebb egy épület, annál sikeresebbnek mutatja tulajdonosát.

Projektinformáció:
Név: Cholet házak
Helyszín: El Alto, Bolívia
Fotók: Yuri Segalerba
Tervező: Freddy Mamani
Forrás: designboom

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások