sebesp | 2019. február 11.
     
Texas inkább nevezetes nagyszabású projektjeiről, mint olyan épületekről, mint ez az apró, hófehér házasságkötő kápolna. A Studio 512 építésziroda tervezte a betonból épült Lincoln-kápolnát, amelynek teteje az egyik végén magasba emelkedik, azt az érzetet keltve, mintha a templomocskának tornya lenne.

A trapéz alakú alaprajzra szerkesztett, megtört nyeregtetős épülettömeg minden felületét fehérre festett vakolat borítja. A kápolna déli oldala felemelkedik, egy kiemelkedő háromszöget hozva létre, amely egy hagyományos templomtornyot idéz meg. A hegyes forma felülete teljesen üvegezett, az üvegosztások keresztet formálnak rajta.

Belül a magas, szobrászművészi igénnyel formált tér az oltárnak ad helyet. A teljesen átlátható hasáb egy nagy tölgyfa felé fordul, amely szimbolikus szerepet játszik az esküvő során. Az oltár hátsó oldalán lévő üvegajtók lehetőséget adnak arra, hogy a ceremónia végén a küszöbön át a tölgyfáig sétáljanak, jelképesen kifejezve, hogy átlépnek az élet új fejezetébe.

A tér megafonszerű alakja felerősíti az eskető hangját, sőt, a kápolna betonpadlója finoman lejtős, ezzel biztosítva, hogy a hátsó sorokban ülők is jól lássák az ünnepséget.

Ez a házasságkötő kápolna mindössze harminc fő befogadására alkalmas, ezért igencsak korlátozni kell a meghívottak listáját, ha mindenkit tető alatt akarnak tudni a szervezők a szertartás idejére. Persze az épületet körbe vevő parkban van hely bőven egy hatalmas texasi lagzi vendégei számára is.

Forrás: Dezeen, Lincoln Chapel Austin

A szerző legújabb cikkei:
Budapesti Építészeti Filmnapok: Apokalipszis később
A melankolikus építész és a bánatos rabbi háza
Megtaláltuk új Nemzeti Galéria testvérét, azt is a SANAA tervezte
Elhunyt Tokár György
A börtön világa építészeti motívumok segítségével
Hallott már a fémfáról?
A Henning Larsen iroda bővítheti Párizs legnagyobb operaházát
Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben + videó
Muku Óvoda, egysejtűek halmaza
A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete + videó
Készül a Duna kikötőfejlesztési főterv stratégia
Az egykori királyi külügyminisztériumot is visszaépítik a VárbanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások