sebesp | 2019.02.11
Texas inkább nevezetes nagyszabású projektjeiről, mint olyan épületekről, mint ez az apró, hófehér házasságkötő kápolna. A Studio 512 építésziroda tervezte a betonból épült Lincoln-kápolnát, amelynek teteje az egyik végén magasba emelkedik, azt az érzetet keltve, mintha a templomocskának tornya lenne.

A trapéz alakú alaprajzra szerkesztett, megtört nyeregtetős épülettömeg minden felületét fehérre festett vakolat borítja. A kápolna déli oldala felemelkedik, egy kiemelkedő háromszöget hozva létre, amely egy hagyományos templomtornyot idéz meg. A hegyes forma felülete teljesen üvegezett, az üvegosztások keresztet formálnak rajta.

Belül a magas, szobrászművészi igénnyel formált tér az oltárnak ad helyet. A teljesen átlátható hasáb egy nagy tölgyfa felé fordul, amely szimbolikus szerepet játszik az esküvő során. Az oltár hátsó oldalán lévő üvegajtók lehetőséget adnak arra, hogy a ceremónia végén a küszöbön át a tölgyfáig sétáljanak, jelképesen kifejezve, hogy átlépnek az élet új fejezetébe.

A tér megafonszerű alakja felerősíti az eskető hangját, sőt, a kápolna betonpadlója finoman lejtős, ezzel biztosítva, hogy a hátsó sorokban ülők is jól lássák az ünnepséget.

Ez a házasságkötő kápolna mindössze harminc fő befogadására alkalmas, ezért igencsak korlátozni kell a meghívottak listáját, ha mindenkit tető alatt akarnak tudni a szervezők a szertartás idejére. Persze az épületet körbe vevő parkban van hely bőven egy hatalmas texasi lagzi vendégei számára is.

Forrás: Dezeen, Lincoln Chapel Austin

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások