Belgium templom transzparencia Pieterjan Gijs Arnout Van Vaerenbergh

Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték


Java | 2019. február 12.
     
A templomot Pieterjan Gijs és Arnout Van Vaerenbergh építészek tervezték, és 100 egymásra helyezett acéllapból építették fel az áttört oldalfalakat azzal a szándékkal, hogy a fények játékával napszaktól és napfény erősségtől függően különleges hatást érjenek el, nemcsak a templom belsejében, hanem távolról rátekintve is.
Nyitott falain zavartalanul áthatolnak a fénypászmák, de az esti fények is, hisz a csillagok és a hold is bemosolyog a térbe. Bizonyos szögből a templomhajó és a torony is sejtelmesen körvonalazódik, szinte lebegően átlátszónak tűnik a hegytetőn. A templom nem funkcionál hagyományos értelemben, művészeti alkotásként áll a domb tetején.

A két építész legtöbb alkotását az építészet és a művészet összefonódása jellemezi. Az átlátszó templomot is művészeti projektnek szánták, melynek a különleges formatervezésen túl szimbolikus üzenete is van. A templom egy összesen tíz alkotást magában foglaló művészeti projekt egyik tagja, melyek mind az „Olvasni a sorok között” üzenetét közvetítik, más és más megközelítésből. Mind a tíz alkotás arra hívja fel a figyelmet, hogy a sok információ között találjuk meg a lényeget, keressük a valódi tartalmat, és értsük meg a rejtett üzeneteket.

A templom látványa egyedülálló: bizonyos szemszögből részben vagy teljesen beleolvad a tájba, máshonnan szemlélve pedig hatalmas, masszív építménynek tűnik. A szentély belsejében szintén érdekes élményben lehet részünk. Az acéllemezeken átnézve különböző perspektívákból a környező táj ezernyi vetületét láthatjuk. Az áttört falú templom atmoszférája és szimbolikája különleges élményt nyújt az ide látogatók számára.

Forrás: Impress Magazin

A szerző legújabb cikkei:
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások