tervek Bezalel Budapest Liget projekt Művészeti és Dizájn Akadémia Nemzeti Galéria SANAA

Megtaláltuk az új Nemzeti Galéria testvérét, azt is a SANAA tervezte


sebesp | 2019.02.12
A budapesti új Nemzeti Galéria sok hasonlóságot mutat a japán iroda által két évvel korábban tervezett jeruzsálemi művészeti iskolával, a látványterveket nézve akár ikertestvérek is lehetnének. A SANAA iroda izraelben is fekvő síkokat halmozott egymásra.

A Bezalel Művészeti és Dizájn Akadémia – Izrael nemzeti művészeti iskolája új egyetemeti kapmuszt épít Jeruzsálem szívében. A japán SANAA építésziroda által tervezett projekt hat szintes lesz, amiből kettő talajszint alatt helyezkedik el. Az épület homlokzata üvegezett lesz, hogy visszatükrözze a környező épületeket, miközben lehetővé teszi akilátást. Az új kampuszban stúdiók, tantermek, műhelyek és adminisztratív irodák lesznek, valamint közösségi terek: galériák, üzletek és kávézók.

Hogy az épület a környezetbe illeszkedjen és az alatta fekvő városra nézzen, a koncepciót laposan egymás fölé emelt betonlapok képezik, amelyek a táj természetes íveit követik. A közel vízszintes elrendezésnek köszönhetően a természetes fény minden oldalról bejuthat az épületbe, miközben szép panoráma nyílik a táj felé. Belül rámpák és lépcsők biztosítják a szintek közötti szabad áramlást.

A Bezalel Művészeti Akadémiát 1906-ban alapította Boris Schatz képzőművész. 2013-ban az intézmény a SANAA-t  bízta meg egy új oktatási komplexum tervezésével a jeruzsálemi orosz negyedben, az építést 2015-ben kezdték meg. A Liget Projekt részeként felépülő új Nemzeti Galéria tervpályázatának eredményhirdetése 2015 őszén volt. A látványterveket összevetve nehéz eltántorodni attól a gondolattól, hogy SANAA-ék úgymond újrahasznosították a jeruzsálemi munka során felhalmozódott építészeti ötleteket. Később mindkét terv sokat alakulhatott, a Nemzeti Galériáról új látványterveket is bemutattak, de csak felépültük után derül majd ki, hasonlítanak-e egymásra, mint két tojás.

Forrás: designboom

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások