Ware-Nagy Orsolya | 2019. február 18.
     
Az idei Építészkongresszus hívószava Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten. Zoboki Gábor után Špela Videčnik következik, aki a szlovén OFIS iroda képviseletében avatja majd be a közönséget, hogyan kovácsoltak előnyt abból a hátrányos helyzetből, amit Jugoszlávia széthullása jelentett.

Špela Videčnik építészeti tanulmányait a Ljubljana School of Architecture-ben és a londoni AA-ban (Architectural Association) végezte. Rok Omannal 1996-ban alapították az OFIS arhitekti építészirodát, amely ma Ljubljanán kívül Párizsban is működik. Az indulás évei az egykori jugoszláv államok újraformálódásának és identitáskeresésének idejére estek, több nagy építésziroda tönkrement vagy csak jelentős létszámcsökkentéssel tudott fennmaradni. Ebben az időszakban eredeti gondolkodásukkal és tiszta koncepcióikkal tudtak kitűnni a tervpályázatokon. 2000-ben elnyerték „Az év fiatal építésze” díjat Londonban.

Az iroda változatos munkái között vannak családi házak és több lakásos lakóházak, középületek, sport- és kulturális létesítmények, illetve egyházi épületek is. Számos tervezési megbízást tervpályázaton nyertek el, ezek között két jelentős nemzetközi díjazott terv a párizsi Route des Petits Ponts-on lévő kollégiumépület és a Fehéroroszországban épült FC Bate Boriszov Stadion. Az OFIS irodában kutatják az európai és a szlovén identitás megjelenését a kortárs építészeti nyelvben, a „Lakás extrém körülmények között” (Habitations in Extreme environments) című kutatási projekt és egyetemi kurzus keretében pedig nem mindennapi körülmények közé terveznek épületeket. Špela Videčnik és Rok Oman oktatnak a Harvard Egyetemen, Párizsban és Ljubljanában is.

Az idei Nemzetközi Építészkongresszusra itt lehet jelentkezni.
Időpont: 2019. március 8., péntek
Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Sportcsarnok (1089 Budapest, Diószeghy Sámuel 25.)

A szerző legújabb cikkei:
Elhunyt Varga Levente építész
Gratulálunk az Ybl-díj és az állami elismerések idei díjazottjainak!
Új, kreditpontos online képzés a Tervlapon – Tervezői művezetés: ami a szakembertől elvárható, Webinárium 2019
Okos építészet nyomás alatt – ezt láttuk és hallottuk a múlt csütörtöki konferencián
Junya Ishigami japán építész terve alapján épül az idei nyári Serpentine Pavilon
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Asako Yamamoto
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Junya Ishigami
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Zoboki Gábor
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Ben van Berkel
Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Emiel Lamers
Elindul a Budai Palotanegyed rendbetétele
Kompromisszumkész a Soproni Egyetem, a jövő tanévtől önálló karként működhet az AMIKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások