épületek mozaik felújítás restauráció Dudits Andor Róth Miksa

Visszakerült méltó helyére a különleges mozaikfríz


Java | 2019. február 21.
     
A Népszínház utca 22. szám alatti egykori Polgári Serfőzde homlokzatát díszítő gigantikus, 60 méteres látványos mozaikfrízt 1906-ban Dudits Andor tervezte, s ez alapján Róth Miksa, a kor legelismertebb üveg- és mozaikkészítő mestere készítette el.

A megvalósult restaurálási munka példája a főváros, a kerület és a lakóközösség jó cél érdekében létrejött összefogásának, amely hozzájárult Budapest épített örökségének megmentéséhez. Az öt éven át tartó restaurálást egy diplomás festő-restaurátorokból álló csapat végezte, melynek egyik tagja, Hoós Mariann elmondta: a ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a mozaik felszínét mindenütt sérülések borították, s a bal oldali képmező felületéből közel két négyzetméternyi teljesen megsemmisült. A mozaikdarabok hullottak a járdára, ami egyre veszélyesebbé tette az itteni közlekedést.

A munka nehézségét fokozta az eredeti mozaikot készítő Róth Miksa műhely mozaikjainak árnyalatokban rendkívül gazdag és finom színvilága: a ma gyártott mozaikok színei sokkal élénkebbek, harsányak, ezért nem illeszthetők be a régi felületbe. Felhasználtak korábbi munkákból maradt anyagokat, vásároltak hagyatékból régi mozaikot, de a nagyobb mennyiségben szükséges színekért ki kellett utazniuk Velencébe, ahol még a mai napig is készítenek hagyományos mozaikanyagot. Nehézzé tette a feladatot az is, hogy a mozaik 25 méter magasságban található, megközelíteni csak állványzatról lehetett.

A felújító munkálatok három ütemben zajlottak. Elsőként a középső rész restaurálása zajlott, melyet a főváros 8,7 millió, a kerületi önkormányzat pedig 5 millió forinttal támogatott. Ezt követően a jobb oldali részlet újult meg a főváros közel 19 milliós támogatásának köszönhetően.

A társasház a homlokzati mozaikdísz felújítása mellett többek között a lépcsőház és az erkélyek felújítását, pincei födémcserét, a lift, illetve a lépcsőház felújítását is az önkormányzat pályázatain elnyert, illetve kamatmentes hitelként kapott támogatásokból tudta megvalósítani.
Az utolsó ütemet közel 27 millió forinttal támogatta a főváros és a főpolgármester, Józsefváros önkormányzata pedig újabb 4,3 millió forinttal járult hozzá a műemlék felújításához.

Fotók: Huszár Boglárka/Józsefváros újság
Forrás: Józsefváros.hu

A szerző legújabb cikkei:
5000 ember élelemzését látja el a svéd Plantagon vertikális farm + videó
Új fényben tündököl a Szent Jobb-kápolna a Bazilikában
Átadták a Fejér Megyei Kormányhivatal új székházát Dunaújvárosban
Új funkciókkal gazdagodik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
A jövő városnegyedét építi Torontóban a Google
"Vízszintes felhőkarcoló" Kínában: lenyűgöző mérnöki bravúr
Az Év Irodája 2018 verseny győztesei
Két hazai stadion is a 2018-as Év Stadionja versenyben + videó
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül ZalaegerszegenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások