épületek Norvégia Sandhornøya

Tündércsalád tündérkertje

Norvég tanya a fagyban – Sarkvidéki oázis


iStvan | 2019. február 22.
     
Bemutatandó épületünk a Hjertefølger család szervezésében és közreműködésével épült Norvégia Sandhornøya szigetén. A család e zord vidéken él, ahol 2013-ban kezdték meg fenntartható elvekhez kötött életüket.

A háromemeletes tömeg elérhető építőanyagokból, homokból, vízből, agyagból és más szerves anyagokból, valamint a kupolaszerkezetet alkotó acélváz és üveg kombinációjából épült. Esztétikailag kellemes látvány, mint egy felrázható hópelyhes üveggömbbe zárt játékfalucska. Funkcionálisan az igényeknek megfelelő elrendezésű, 360°-os napcsapdás szolárépület egyértelműen az üvegházi hőnyereség felhasználásra kihegyezve.

A 25 láb (7,62 m) magas kupolában a hatszemélyes család védelmét az öt hálószobás, két fürdőszobás, kinti (fedetlen) és benti (fedett) teraszos otthon adja.

Az épület körüli kietlen táj nem ad sok védelmet az erős időjárási behatásoktól. Csak a szárazföld felőli fenyőerdő által remélhető némi szélcsillapító hatás, a tenger felől viszont erősebb a meteorológiai igénybevétel.
A nagy hóterhek elkerülésére, valamint a fűtési költségek csökkentésére is kiváló választás a félgömb üveghéj, számos építészeti példa van a szinte önhordó kupola alkalmazására a Norman Foster nevéhez fűződő Reichstag-kupolától kezdve Safdie szingapuri gigantikus légügyi centrumáig, hogy csak két példát hozzunk a nagy nevek közül.

Az üvegházban a család élelmezését kiegészítő konyhakerti növények termesztéséhez szükséges területet is sikerült a központi épületmag köré szervezni.
Az alma, a cseresznye, a szilva, a kajszibarack, a kivi, a szőlő, az uborka, a paradicsom, a fűszernövények, a tök és a sárgadinnye csak egy része azoknak a növényeknek, amelyek minimális napfény mellett is elfogható mennyiségű termést hoznak.

A hangulatos, rusztikus belső tér meleg, barátságos környezetet teremt a sarkvidéki éghajlat hideg világában. A természet és az északi fény látványos színjátéka minden bizonnyal egyedülálló szórakozást nyújt a családnak a hideg téli éjszakákon.

"Nagyon szeretjük a házunkat; olyan, mintha lelke lenne, és nagyon személyesnek érezzük, közel áll hozzánk. Meglepő,de a ház építése közben magunkat is újjáépítettük – mondja Ingrid Hjertefølger – A folyamat megváltoztatott, formált minket."
Így van ez mindenkivel, aki saját keze munkáját, idejét, életének egy részét építi bele saját otthonába, annak létrehozásába.

Több év elteltével a Természetházban ugyanaz az érzés uralkodik:
„Amikor beépünk a házba, az egész más érzés, mint ha bármilyen másik házba lépünk be" – osztja meg Hjertefølger.
„Eyedülálló a légkör. A ház nyugalmat áraszt, szinte hallom a csendet. Nehéz megmagyarázni, de nem érezném ezt egy olyan házban, amit valaki más tervezett és épített volna nekünk, de egy olyan házban sem, amelyiknek sarkai és egyenes oldalai vannak."

Forrás: My Modern Met

A szerző legújabb cikkei:
Teraszos tanulóközpont
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói V.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV.
Decode – The Space for ARThitecture
Újra élettel telhet meg az elhanyagolt bányászfürdő épülete Komlón
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói III.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztéséreKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 30 (15 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások