sebesp | 2019.02.27
Sencsen gyorsan növekszik, mióta az 1980-as években „különleges gazdasági övezetnek” nyilvánították. A város keleti Longgang kerületében található kulturális központ változatos programokat kínál, egyben ikonikus városi összeköttetést képez.



A Longgang Kulturális Központ programja négy fő elemből tevődik össze: művészeti múzeum, ifjúsági központ, tudományos központ és „könyvpiac”. A tudományos központ a gyermekek és fiatalok tudományos érdeklődésére összpontosít. Mellette az ifjúsági központ találkozási és szabadidős tevékenységeket kínál, mint például a zene és a sport. A művészeti múzeum a felső emeleteken elhelyezett kiállítótereket a földszinten és az alagsorban lévő várostervezési műhellyel ötvözi.

A hosszú és keskeny, 3,8 hektáros területen, ahol szigorú magassági korlátozások vannak, az épület összeköti a környező területeket, a különböző programot szétválasztva külön tömbökbe. Az épületek közötti átjárók összeköttetést biztosítanak az épülettől nyugatra található új üzleti negyed és a keleti oldalon elhelyezkedő park között. Az épületelemek mindegyike lekerekített élekkel és döntött homlokzatokkal rendelkezik, amelyek dinamikus látványokat eredményeznek, a túlnyúló részek pedig védik a köztereket és természetes útvonalakon vezetik a gyalogosokat.

A hullámzó forma segíti a légáramokat, és védelmet nyújt a nap és az eső ellen Sencsen szubtrópusi éghajlatán. Ugyanazzal a formanyelvvel, magassággal és anyaggal az épületegyüttes vizuálisan egyetlen összetartozó egészet alkot.

Az egyes kulturális központok bejáratai a fedett terekre nyílnak, így a különböző programok birtokba vehetik az épület körüli szabad tereket is. A négy elem közül a legnagyobb része a „könyvpiac”, amely kizárólag könyvet és könyvvel kapcsolatos eseményeket, például dedikálást, könyvbemutatókat és kiállításokat kínál.

A helyszíni betonszerkezetet gondosan tervezték, hogy a látogatói élmény részévé váljon. Az épületen belül vándorolva olyan érzésünk lehet, mintha egy öntöttbeton szobor belsejében lennénk. A „szerkezeti homlokzat” magában foglalja a gerendákat, a pilléreket és a masszív betonmagokat, olyan épületet eredményezve, amin minden látható.

Forrás: Mecanoo
Fotók: Zhang Chao

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások