hír cikk exkluzív EBI Építésaktivitási Jelentés magyar építőipar oktatási épületek projektinformáció

Ismét csúcsot döntött az oktatási és kutatás-fejlesztési aktivitás

Elemzés – EBI Építésaktivitási Jelentés


buildecon | 2019.02.28
A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint már 2017-ben is kiugró növekedés volt tapasztalható az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások esetében, de a növekedés 2018-ban is folytatódott.

2018-ban összesen 118 milliárd forint értékben indultak meg kivitelezési munkák a szektorban az ibuild.info projektadatbázis szerint, mely az előző évhez képest további 19%-os növekedést jelentett. Megkezdődött és be is fejeződött többek között a Mercedes-Benz Academy Képzési Központjának építése, de megindult a Debreceni Nemzetközi Iskola kivitelezése is.

A befejezett beruházások összértéke ugyan csökkent 2017-hez képest 2018-ra, de a tavalyi év EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdését nézve a jövőben is magas maradhat. 2018-ban adták át a Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központját Győrben, az idén pedig várhatóan elkészül többek között a MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark harmadik üteme, a korábban már említett Debreceni Nemzetközi Iskola, vagy a Kecskeméti Egyetem PADMA Kampusza.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A projektadatbázis negyedévenkénti feldolgozásának célja az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumok kialakítása, melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projekt adatokat.

A cikket írta: Tancsics Tünde (Eltinga)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások