opauszkililla | 2019. március 5.
     
A Lissoni Építésziroda javaslata egy épületekre függesztett, közterület felett lebegő gyalogoshíd, melyet New York belvárosában képzeltek el. Ez a megközelítés egy újabb mérföldkövet jelentene a városi szövet fejlődésében.

A projekt fő koncepciója a város morfológiájával harmonizáló és a meglévő szomszédos struktúrák magasságához alkalmazkodó, azokkal olyan élő szervezetként együttműködő közlekedési terület létrehozása, mely folyamatosan igazodik a város alakulásához. A gyalogosoknak ezáltal teljesen új élményben lehet részük, hiszen azt az érzést kelti, hogy az utcaszint felett lebegnek.

Az építmény a Moynihan Vasútállomástól a Hudson Yards-ig tartana anélkül, hogy akadályozná az alatta lévő folyamatos forgalmat. A talajjal csak azok a részek érintkeznének, ahol a függőleges hozzáférési pontok vannak, ahol meg lehet közelíteni. Itt találhatóak a lépcsők, felvonók, melyeket a fontos közlekedési csomópontokban helyeznének el.

A szerkezet fő elemei az OLED technológiával felszerelt acélhuzalok, melyek a napfényes órákban a szükséges fényt átengedik, minimális árnyékolás mellett, majd sötétedéskor megvilágítják az egész körülöttük lévő blokkot és új városi környezetet teremtenek.

A tartószerkezet minimum 6 méterrel a forgalmas utcaszint felett lebegne, egy nagyrészt transzparens szerkezetet tartva. Anyagát tekintve kizárólag újrahasznosított és környezetbarát összetevőket használnának. Cél, hogy csökkentse a CO2-kibocsátást. A gyalogosút teljes energiafelhasználása piezoelektromos energiával történik, tehát a mozgás energiáját alakítja elektromos energiává.

Az összekötéssel naponta 100 000 ember gyalogos közlekedését oldanák még az állomástól az irodáig.

Projektinformáció:
Név: ’High Lines’
Elhelyezkedés: New York, USA
Építészet: Lissoni Architettura
Forrás: designboom

A szerző legújabb cikkei:
Kengo Kuma új múzeuma júniusban nyit Törökországban
Organikusan csavarodó perforált acélpáncélos irodaház
A levegőből tiszta ivóvizet gyűjtő tornyok
Ilyen pavilonok lesznek a 2020-as Dubaji világkiállításon
Mesebeli formavilágú színes házak: a siker mércéi
Bauhaus lakókocsival a világ körül
Légies vietnámi teaház
Egy 13. századi templom újjáélesztése
Elkészült a világ legnagyobb 3D nyomtatott betonhídja
1 euróért vennél házat Olaszországban?
Ahol az ember első művészeti alkotásai születtek
Kint vagy bent?Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások