hír Varga Levente

Elhunyt Varga Levente építész


Ware-Nagy Orsolya | 2019.03.13
Életének 80. évében elhunyt Varga Levente, Ybl Miklós- és Kossuth-díjas építész.

Radványi György építőművész, az MMA levelező tagjának laudációja a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti díjának átadása alkalmából (2018. november 23.)

"Varga Levente DLA h.c., Ybl-, Pro Architectura, Kossuth-, és Príma díjas építész, a MÉSZ emlékplakett, a Kotsis Iván-érem és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt birtokosa. 1963-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, a Weichinger professzor fémjelezte Középülettervezési Tanszéken, s mindvégig szoros kapcsolatban maradt az építészképzéssel az egyetem Középülettervezési, Építészettörténeti, Lakóépülettervezési, Rajzi tanszékein, majd a Mesteriskola keretében.

Varga Levente generációk elismerését élvező, meghatározó alakja napjaink építészetének. Neve fogalom! Generációk nőttek és nőnek fel tervei alapján létesült lakóépületekben, tanulták és tanulják a betűvetést, járják ki az ismeretszerzés, a belső építkezés, a társadalomba illeszkedés útját az általa emelt iskolákban, találnak megpihenést, feltöltődést nyaralóiban, lelnek jó diagnózisra, életmentő beavatkozásra, felépülésre kórházépületeiben.

Munkássága példa az alkotómunka mérnöki és művészi arányainak kezelésére. Példa a tiszta rendteremtésre, amely az arányos gondolkodásban, az ésszerű, környezethez és korhoz igazított hangzásban testesül meg, hangsúllyal a megvalósuláson, a tartós használhatóságon, a lehetőségekkel való lehető legjobb gazdálkodás jegyében. Példa az alkotó együttdolgozásban, hiszen 55 éve hat mindazok életére, akik közvetlen kapcsolatban álltak és állnak vele anélkül, hogy befolyással kötné meg őket. Sokan indultak egyéni útjukra a keze alól, majd vele nőttek, gazdagodtak, értek önálló alkotókká, s művelik igen eredményesen az építészetet.

Varga Levente feladataiban mindig teljes odaadással élte meg a szakmai kihívást s dolgozott következetesen mások szolgálatára, hogy örömüket leljék az általa megálmodott falak között. Sokan, nagyon sokan lehetnek hálásak neki, akik talán nem is tudják, hogy lakhelyük világában a balra és a jobbra, a kint és a bent otthonossága neki köszönhető. Hogy az osztályterem légköre, sikereik színtere, a jó egészséget és jókedvet adó környezet alapját ő vetette meg. S mindezt derűvel, jókedvűen, a mester biztonságával, művészi érzékenységgel és olyan bizonyossággal tette, mint aki küldetését teljesíti."

Forrás: Magyar Építész Kamara honlapja, MMA honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások