Java | 2019.03.20
A bazilika Budapest egyik legszebb épülete. Állandó turistaforgalommal találkozunk a belső terekben. Alapkőletétele 1851-ben volt, a terveket Hild József készítette. A sokáig tartó bazilikaépítés – amin Hild halála után Ybl Miklós dolgozott – elsőként befejezett része volt a 1861-ben felszentelt kápolna.

A bazilika 1951-ben kapta meg az államalapító Szent István király jobb kézfejének ereklyéjét őrzésre. Az akkor még Szent Lipót-kápolnát – mely sekrestyéül is szolgált – kettéosztották; a kápolna részen alakították ki a Szent Jobb helyét. A kápolna 1986 óta viseli a Szent Jobb nevet. A mostani felújítás során visszaállították a 19-20. század fordulóján készült eredeti felületet, az elválasztó falat pedig úgynevezett glett márvánnyal burkolták, amely tükrözi a színes üvegablakok fényjátékát. A kápolna eredeti ablakai Róth Miksa műhelyéből kerültek ki, ám ezek jelentős része sajnos a második világháború során elpusztult, csupán az ablakok bordűrje maradt meg a mai napig. Helyükre Pituk V. József tervei alapján a magyar szenteket ábrázoló üvegablakok kerültek.
A restauráció során 2018-ban a Szent Jobb átkerült a főhajó Nagyboldogasszony oltára elé. A helyreállítás célja elsősorban a korabeli klasszicista tér megidézése, s a későbbi díszítőelemek eltávolítása. A korszerűsítésnél determináns szerepet kapott a modern gépészeti és elektronikai megoldások kiépítése. Megújultak a történeti főoltár és a keresztelőkút ötvös és kőfelületei, a kápolna és a sekrestye az eredeti szerinti új díszítőfestést kapott, a történeti fabútorokat és orgonát, továbbá a padló solnhofeni mészkő burkolatát is megújították. A szentély kibővítése lehetőséget adott új, szembemiséző oltár kialakítására. A fehér kővel burkolt felület a tér világosítására, továbbá a bensőséges misézés szakrális hangulatának megteremtésére szolgál.
A munkálatok költségét a bazilika belső forrásból fedezte.

A műemléki felújítást Bukta Norbert festőművész és Galina Zoltán építész készítette elő, az alátámasztó munkarészek elkészítésében a BZS50 Műterem építészei mellett Kelecsényi Kristóf művészettörténész, Miklós Zoltán statikus, Győri Lajos és Gallyas Balázs festőrestaurátorok, Kovács Attila kőrestaurátor, Czifrák László és Kozma Mihály szilikát restaurátorok, Győri Mihály farestaurátor, Magyar Éva és Nagy Melinda ötvös restaurátorok vettek részt.

A generálkivitelezést a Monumentum Anno Kft. végezte, a kőmunkákat a Kutas Kft. készítette a restaurátorokkal együtt dolgozva, az asztalos munkákat Ádám Tamás, a lakatos munkákat Sevecsek László, az új világítótesteket Szabó Péter, az új harangvezérlést Kapui Gyula, a felújított biztonságtechnikai rendszert Juhász János, az új hangtechnikát Mérő Gellért készítette.

Forrás: Vasárnap.hu
Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Ligeti Edina

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások