épületek étterem Norvégia Snøhetta

Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme


sebesp | 2019.03.20
Elkészült az Under, a világ legnagyobb víz alatti étterme amely egy világtól távoli kis norvég falu sziklás partján „csúszott” be a tengerbe. Pontosan úgy működik, mint egy akvárium, ennivaló és oxigén bevitele esetén jól érzik magukat a benne tartózkodók, csak a szerepek fordítottak?
Európa első víz alatti étterme 2019 március 20-án, Norvégiában, Lindesnesben várja vendégeit. A norvég tengerpart legdélebbi pontján, ahol az északi és déli tengeri viharok találkoznak, a projekt egyedülálló helyszínen található. Mind tengeri, mind édesvízi fajok jól érzik itt magukat, hogy a biológiai sokféleséget természetes módon gazdagítsák a területen. A Snøhetta által tervezett étterem a tengeri élet kutatóközpontjaként is szolgál, amely tiszteletet ad a tenger vadon élő állatvilágának és Norvégia déli csúcsának sziklás partvidékének.

Norvég nyelven az „Under” kettős jelentéssel bír: „lent” és „csoda”. A tengerbe merülve az épület 34 méter hosszú monolit formája áthasítja a víz felszínét, az öt méter mélyen lévő tengerfenéken találva biztos támaszt. A szerkezetet úgy alakították ki, hogy idővel teljes mértékben integrálódjon a tengeri környezetbe, mivel a betonhéj durvasága mesterséges zátonyként fog működni, és vonzza majd a tenger élővilágát. A vastag betonfal ellenáll a nyomásnak és a sokknak a zord tengeri körülmények között is. Az étterem nagy méretű ablakából csodás kilátás nyílik a minden évszakban változó tengerfenékre, mely különösen izgalmas lehet viharos körülmények között, amikor vélhetően a furcsa akváriumon kívül lévők érzik nagyobb biztonságban magukat.

Forrás: A Snøhetta iroda honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások