opauszkililla | 2019.03.21
Az Odunpazari Modern Múzeum (OMM) Északnyugat-Törökországban található, Eskişehir egyetemi városrészében. A tervezett megnyitás ideje 2019. június. A 4500 négyzetméteres, Erol Tabanca és különböző műgyűjtők segítségével alapított, nemzetközileg is jelentős komplexum a modern és kortárs művészettel foglalkozik az 1950-es évektől napjainkig.

A Kengo Kuma által tervezett, egymásra rakott, ollósan csatlakozó fagerendák a helyi építészet előtt tisztelegnek, különösen az odunpazari hagyományos oszmán faépítészet stílusjegyeivel, valamint a város történetét meghatározó faipari piac jelentőségével.

A múzeummal, és környezetének rendezésével a város új kulturális mérföldkőhöz érkezett. A tervezés fő irányvonala az emberek és a művészet közötti szorosabb kötelék létrehozása.

Az épület három szintre tagolódik, melyeket egy központi, természetes megvilágítású átrium köt össze, ezáltal rengeteg fény jut be az alsóbb részekbe is. A földszinten a nagyobb térigényű kiállítások kapnak helyet, feljebb a kisebb műtárgyakat felvonultató tárlatokat lehet megtekinteni.

A nyitó kiállítás török művészeket mutat be, valamint Tanabe Chikuunsai IV japán művész alkotásait. Ezenfelül nyilvános programokat, szemináriumokat, művészeti beszélgetéseket és workshopokat is szerveznek.

Projektadatok:
Név: Odunpazari Modern Múzeum (OMM)
Építész: Kengo Kuma & Associates
Elhelyezkedés: Eskişehir, Észak-nyugat Törökország
Forrás: Designboom

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások