hír épületek cikk

Színpaletta fiatalítja az öreg almamátert


sebesp | 2011.09.04
Dánia legrégebbi általános iskoláját színes bővítmény hozzáadásával újították meg, élettel telítve az elkövetkező évtizedekre.

Az 1847-ben, a régi tengerészeti laktanya közelében épült koppenhágai Solvgade iskola megérett a megújulásra. C. F. Moller építésziroda tervei alapján átfogó felújítással kezdték a munkát, majd új szárnnyal egészítették ki, megkettőzve az alapterületet.

„Alapgondolatunk az volt, hogy olyan iskolát alkossunk, amely a gyerekek nyelvén beszél, színes és muzikális. Ugyanakkor az épület legyen összhangban a történelmi környezetével” – mondja a tervező, Lone Wiggers.

A hatszintes épületrész mozgalmas üveghomlokzatával izgalmas modern csavar, ugyanakkor lecsapott tömegével és pasztellszíneivel illeszkedik a történelmi városképbe. Hátrahúzott ablaksíkjával maximális természetes megvilágítást ér el a szükséges árnyékolás biztosítása mellett. A színek tört formákon, ferde falakon folytatódnak a belső térben, ezzel hozva létre inspiratív és dinamikus tanulmányi környezetet.

Déli homlokzatának kettős rétege kiválóan hőszigetelt belső teret eredményez, egyúttal csökkenti a forgalom zaját és természetes szellőzést is biztosít. Az optimális belső légállapotot hibrid szellőzéssel biztosítják, ezzel is csökkentve az energiafelhasználást. Összességében az épület energiafelhasználása nagyon kedvező, 68 kWh/m2/év alatt marad.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások