pestimonika | 2011.09.07
A magyar határhoz közel, Punitzban felépült családi házat a bécsi Pichler & Traupmann Építésziroda tervezte.
A családi házak mindig izgalmas építészeti feladatok, ugyanakkor a fenntarthatóság szempontjából sok kritika éri őket: nagy földterületet foglalnak el, gépkocsiforgalmat gerjesztenek, nagyok a lehűlő felületeik, ahol – még jó hőszigetelés mellett is – sok energiát vesztenek.
Mindezek a vádak minden bizonnyal erre a házra is vonatkoznak, ennek ellenére az expresszív megformálása és a tájba való beillesztése miatt érdemes tanulmányozni. A Haus P+K elnevezésű épület Burgenlandban, a magyar határtól nem messze található és a bécsi Pichler & Traupmann Építésziroda tervezte.
A ház észak-déli irányban helyezkedik el, Dél-Burgenlandnak egy mezőgazdasági jellegű területén, amelynek karakterét meg kívánják tartani. Az alsó szint majdnem teljesen a talajba van süllyesztve, csak a bejárat környékén észlelhető teljes épületszintként. A felső lakószinten vannak a privátzóna helyiségei. A nagyformátumú, részben a teljes belmagasságot kitöltő üvegezés transzparens, a természetes fénytől átjárt tereket hoz létre. A külső térrel nagyvonalú teraszok teremtik meg a kapcsolatot.


A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások