épületek Populous Új-Zéland stadion

Fedett rögbipálya gyepburkolattal


pestimonika | 2011.09.09
A múlt hónapban elkészült az új-zélandi Forsyth Barr Stadium, amely az ETFE-ből készült tetőszerkezetnek köszönhetően a világ első fedett gyepes pályája. A terveket a nemzetközi építészeti és design iroda, a Populous készítette a helyi Jasmax közreműködésével.
A stadion – amely a 2011-es rögbi világkupán négy mérkőzésnek fog helyet adni - új, átlátszó teteje a tervezőcsapat hosszú fejlesztőmunkájának eredménye. Az anyaga ETFE (etilén-tetrafluoretilén), amit korábban elsősorban az űrhajózásban használtak, ez az első alkalom, hogy az UV-sugárzás szempontjából áttetsző tulajdonságát egy sportlétesítménynél alkalmazzák.
A tervezők célja az volt, hogy a fix tető alatt erős, sportolásra alkalmas fű nőjön. Ennek elérésére egy sportpálya-specialistákból, mérnökökből és építészekből álló team két évig tanulmányozta az ETFE fedés hatását a gyep növekedésére.
Az etilén-tetrafluoretilén egy polimer vegyület, a stadion fedésénél és homlokzatainál két rétegben, köztük egy levegőréteggel alkalmazták, összesen 20 500 négyzetméternyi felületen. A fényt körülbelül 90%-ban ereszti át. Sokkal könnyebb, mint az üveg, annak csupán egy százaléka a súlya, mégis nagyon teherbíró, a saját súlyának 400-szorosát bírja el és a hosszának háromszorosára nyújtható. Mindez alkalmassá teszi, hogy ellenálljon a helyszín kemény éghajlatából adódó szél- és hóterheknek.
A Populous egy nemzetközi építészeti, design és városépítési iroda, amely az elmúlt 30 évben több mint ezer projektet vitt végig a világ különböző pontjain. A munkáik között sok sportlétesítmény található, így például a Yankee Stadium New York-ban, a 2012-es londoni olimpiai stadion, a Nanjing Sports Park Kínában, a Centre Court teteje Wimbledonban és a 2014-es téli olimpiának helyet adó szocsi stadion. A Populous 500 alkalmazottal rendelkezik, a világ több pontján megtalálhatók irodái. (Kansas City, London, Brisbane, Szingapúr, Hong Kong, Új-Delhi, Los Angeles, Auckland, Rio, Denver, Knoxville és New York)
További információ:
www.populous.com
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások