épületek designboom konténer

Költözzünk nyáron a tengerpartra irodánkkal! De hogy csináljuk?


fati | 2011.09.17
Már két olyan cégnél is dolgoztam, ahol komolyan felmerült a tenger- vagy más vízparti nyári üzemmód bevezetése. Bár mi nem, de a designboom csapata a vágyat beteljesítette: saját maguk alakítottak át konténereket a nyári munkához

Már két olyan cégnél is dolgoztam, ahol komolyan felmerült a tenger- vagy más vízparti nyári üzemmód bevezetése a városi kánikulában. Ha a munka főleg interneten és telefonon zajlik, ez tényleg valós lehetőség – az más kérdés, hogy nekünk a Hello Wood fesztivál balaton-felvidéki hetét kivéve hosszabban még nem sikerült megvalósítani egy ilyen időszakos költözést.

A designboom internetes designmagazin kitartóbb volt: nyárra Milánóból Szardínia tengerpartjára költöztek, méghozzá a kísérleti és fenntartható építészeti elhivatottságukkal összhangban saját maguk által átalakított konténerekbe. Az egy hónapig tartó átalakítást részletesen ismertették azért, hogy minél több olvasójuk kedvet kapjon valamilyen hasonló létrehozására.

Ők az ideiglenes és moduláris szerkezeteket javasolják, a flexibilitásért, és az építési engedélyztetés kikerülése miatt. Három konténert használtak fel a nyári munkahelyhez, ezekben lakni és dolgozni is lehet, és a köztük kialakuló nádfedésű teraszon folyik az étkezés és a főzés. Két konténert úgy állítottak fel, hogy nyitott ajtajaikat “fallá” összekapcsolva a terasz a folyamatos tengeri széltől védetté vált. A harmadik konténer a fürdőszoba, zuhanyzóval és wc-vel.

A teherszállító konténerek élettartama általában legfeljebb húsz év, manapság még talán ennél is kevesebb. Ezután – a visszaszállítás költségeit megspórolva – a kikötőkben tárolják őket és így kész építési elemként újrahasznosíthatók lesznek – a designboom ezt használta ki.

A tartós, acélból készített konténereket hajókon szállítják, így általában víz-, pára- és só- és tűzállóak. Emiatt hosszú ideig felhasználhatóak, így a lehetőség újrahasznosításukra hatalmas. A designboom csapata három narancsszínű konténert vásárolt meg kb. 2-3000 dollárért, amelyeket kamionnal szállíttattak a szardíniai helyszínre. Mivel minden átalakítást saját kezűleg oldottak meg, a költségeket sikerült alacsonyan tartani.

Drága betonalap készítése helyett a konténereket daruval egy meglévő kőalapra emelték, így bármikor továbbszállíthatók. A konténerek ajtajaként szolgáló üveg tolóajtókat előre legyártatták. Az engedélyköteles betonpadozat helyett kültéren homokba ágyazott helyi követ használtak. A két lakó- és munkakonténert egymáshoz képest derékszögben helyezték el, így a nyitott ajtók 45 fokos szögben érnek össze, és ezzel szélvédett tér jön létre mögöttük. A teljesen felszerelt fürdőszobakonténerbe zuhanyfülke, mosdó és wc, de még mosógép is került.

Szardínián nyáron viszonylag nagy a hőmérsékletingadozás, ezért az átalakítás kardinális pontja a szigetelés volt. A konténerek külső hullámlemez felületét speciális kerámiaalapú festékréteggel vonták be, amely a lehűlést és a felmelegedést is csökkenti. Az anyagot, amely négy kerámiakomponenst tartalmaz, a NASA űrsiklóinak kerámialemez borítása nyomán fejlesztették ki. Bár a fehér kerámiabevonat hatékonyságát a színes festékkel való keverés a felére csökkenti, azért, hogy a konténerek jobban beleolvadjanak a tájba, a designboom a bevonatot sötétzöld pigmenttel keverte. Annak ellenére, hogy légkondicionálást is beszereltek, a festéknek köszönhetően egyszer sem kellett bekapcsolni.

A csatornába való bekötések és az elektromos szerelés kivételével mindent a designboom kis csapata készített – úgyhogy ezt a cikket szétküldöm a kollégáim között is, hátha jövő nyárra mégis kedvet kapnak.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások