sebesp | 2011.09.21
24 évig tartó restaurálás után a múlt héten vehette birtokba a közönség a különleges szépségű, közel 90 éves körhintát a Brooklyn híd lábánál lévő parkban.

Nem mindennapi esemény, ha egy történelmi emlék kortárs építészeti kiegészítés révén nyer új életet. Ez történt most az East River partján. Jane Walentas restaurátor művész gyerekkora óta szerelmese a körhintáknak, így mikor ingatlanfejlesztéssel foglalkozó férje a Brooklyn híd melletti parkon dolgozott, elhatározta, hogy felállít ott egyet. 1984-ben megtalálta az ideálist, egy 1922-ben készült, fából faragott lovak alkotta ringlispílt. A tűzkárt is szenvedett vidámparki berendezés teljes felújítására Jane férje összesen 15 millió dollárt költött.

Jean Nouvelt hívták Párizsból a körhintát védő építmény megtervezésére, aki egy 22x22 méteres üvegpavilont tervezett, két oldalán harmonikaszerűen nyitható üvegfalakkal. A nappal inkább csak védőtetőként szolgáló épületből, sötétedés után pedig négy legördülő vászon segítségével óriás laterna magica válik, melyre rávetülnek a körbe forgó figurák. Megálmodója után Jane's Carousel (Jane Körhintája) nevet kapott látványosság áttetsző, világító felületeivel New York folyópartjának új színfoltja lesz.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások