fati | 2011.09.24
A Snøhetta kompakt épületét jelölték a World Architecture Festival díjára

Nemrég adták át a norvégiai Dovréban az oslói Snøhetta által tervezett, és az építésziroda weboldalán az ‘installációk’ kategóriájába sorolt megfigyelőpontot, a nekünk talán furcsán hangzó ‘norvég vadon élő rénszarvasközpont pavilonját’. Az építészirodát ezzel a munkával beválogatták a World Architecture Festival díjára kiállítás kategóriában.

A 90 m2-es megfigyelőpavilon és információs pont a norvégiai Dovrefjell-Sunndalsfjella Nemzeti Park területén áll, amely a vadon élő rénszarvascsordák egyetlen megmaradt élőhelye. A nemzeti park a norvég mitológiában is fontos helyszín: legendák, mítoszok, zene, költészet és zarándoklatok örökítik meg. A pavilon egy 1250 méter magasan húzódó fennsíkon áll, és a Snøhetta hegyvonulatra gyönyörú panorámakilátást nyújt a kirándulók számára.

Az építészek elmondása szerint a koncepció kiindulópontja a természet, kultúra és mítoszok által alakított táj volt. A terv a merev külső héj és az organikus belső tér ellentétére épít: a fából kifaragott bensőséges belső teret szigorú, geometrikus üveg-acél szerkezet rejti el. A védett belső térhez hasonló, a víz és szél hatására erodálódott sziklákra vagy jégre hasonlító hullámzó déli homlokzat előtt a tervezők a nap által folyamatosan melegített pihenőhelyet alakítottak ki. A hullámzó fahomlokzat kivitelezésénél és az azt alkotó 25 cm széles fagerendák megmunkálásánál a hagyományos norvég hajóépítés technológiáját vették alapul, és azt a legmodernebb megmunkálási módszerekkel (pl. digitális 3D modell alapján működő robotikus marógép) keverték.

A merev négyszögletes keretszerkezetet rozsdás acéllemezzel burkolták, míg a faburkolatot telített fenyőgyantával kezelték. A zord hegyi klíma miatt a tervezők nagy hangsúlyt fektettek az anyagok időtállóságára.

Helyszín: Hjerkinn, Dorve, Norvégia
Alapterület: 90 m2
Költség: 3 millió norvég korona (kb. 110.6 millió Ft)
Építés éve: 2011

forrás: designboom és a Snøhetta weboldala (www.snoarc.no)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások