sebesp | 2011.09.25
Egyetemi kollégium épületegyüttese érte el az eddigi legmagasabb BREEAM eredményt.
Bár az 1990 óta egymilliónál is több épületet minősítettek világszerte a BREEAM rendszerével, közülük mindössze 15 ért el Outstanding (kimagasló) besorolást. Az észak-angliai Bradford-ban most átadott egyetemi lakótömb –The Green- ezen belül is a valaha elért legmagasabb értéket, 95,05%-ot teljesített.

A jelentős pakisztáni közösség otthonát jelentő Bradford korábban textiliparáról volt híres, de az ázsiai termelés megnövekedése a huszadik században háttérbe szorította a helyi termelést, így a város a szak- és felsőoktatás fejlesztésében keresi új arculatát. A néhány éve Will Alsop által készített városfejlesztési koncepció az egyetem és a college (szakképzési központ) körül kialakítandó oktatási negyed megvalósulását vizionálja. Ennek hatására mindkét intézmény jelentős fejlesztéseket határozott el, melyekben központi szerepet kap a fenntarthatóság gondolata.

A GWP Architecture tervei alapján most elkészült diáknegyed minden szolgáltatást biztosít a benne lakóknak, ezzel is a közösségi érzést erősítve. 1026 szobája mellett bolt, kávéház és mosoda is helyet kapott központi tere körül, mely közvetlenül kapcsolódik az esővízből táplált mesterséges tóhoz. Utóbbi teret ad a biológiai sokszínűségnek, számos állat és növényfaj élettere, nyáron pedig a városi hősziget hatását csökkentő természetes hűtőként is szolgál.

A kimagasló BREEAM eredmény eléréséhez szükség volt az értékelési szempontok mindegyikének legteljesebb érvényre juttatására. Ezért például sok épületelemet favázas technológiával gyártottak elő, ezzel csökkentve az építési hulladékot. A fűtési energiaigényt a passzívházakban is használt technológiák révén tudják alacsonyan tartani. Interaktív kijelzőkön folyamatosan figyelemmel kísérhetik a lakók, hogy a szomszédjaikhoz képest mennyi energiát használnak fel. A vízfelhasználást olyan csaptelepekkel csökkentik, amelyek levegőt kevernek a vízhez, ezzel kisebb vízmennyiség mellett is biztosítani tudják a használathoz ideálisan szükséges vízsugarat. Azzal ösztönzik a diákokat szelektív hulladékgyűjtésre, hogy hagyományos szemetesek helyett csak az újrahasznosítást segítő edényeket helyeztek el az épületekben. A kollégisták fenntartható életmódra alapuló szemléletének kialakulását Zöld Nagykövetek is támogatják. Ők többek között a házak közötti zöldterületeken történő zöldségtermesztéshez adnak tanácsot.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások