sebesp | 2011.09.30
A napokban Washingtonban megrendezésre kerülő Solar Decathlon hallgatói fenntarthatósági pályázaton sokak figyelmét felkelti egy szokatlan megjelenésű tanulmány-ház.

A térbeli rombusz formájú napházat a Dél-Kaliforniai Építészeti és a Technológiai Intézet (SCI-Arc és Caltech) összefogásával felállított csapat alkotta meg. Ötletükkel tagadják a hasonló épületekre korábban felvázolt prekoncepciókat, faburkolat, vagy árnyékolt üvegfalak helyett mintha pufi dzsekit húztak volna lakóegységükre. A CHIP (Compact Hyper-Insulated Prototype – Kompakt Hiper-Hőszigetelésű Prototípus) többszintes, amfiteátrum-szerű egyterű otthont rejt magában. 75 négyzetméteres alapterületét öt podeszttel tagolták funkcionálisan megkülönböztetett részekre. Belső tereinek berendezését puzzle rendszerű bútorokkal tették flexibilissé. Több oldalon lecsapott, futurisztikus formáját előregyártott faszerkezetű panelekből állították össze, majd szabásminta alapján egyetlen darabból legyártott vinil-fóliába csomagolták, így a vízszigetelést és a homlokzatburkolatot egyetlen anyag alkotja. Speciális feszítő elemekkel és acélsodronnyal sikerült elérni a külső felület steppelt paplan hatású megjelenését.

A munkában résztvevő hallagatók természetesen a számukra leginkább megszokott eszközöket is beillesztették a működtetésbe. iPad-ra készítettek egy egyedi alkalmazást, melynek segítségével az épület energiafelhasználását irányítani lehet. A hőszivattyús fűtést 45 tetőre telepített fotóvoltaikus panel egészíti ki, 7,8 kW energiát termelve. A szórakoztató elektronikát és a világítást XBox Kinect rendszerrel irányítják, így kapcsolókra, távirányítókra sincs szüksége a bentlakónak.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások