cikk

Szellem városok – Craco, Olaszország

Földcsuszamlás miatt elhagyott helyek.


iStvan | 2011.10.03
A város, sok más középkori olasz városhoz hasonlóan egy hegytetőre épült.
Az 1060-ban alapított Craco az 1900-as évek elejéig gazdagon lakott városka volt. A mezőgazdaság számára kedvezőtlen feltételek, a gyakori földcsuszamlások, földrengések és a két világháború azonban tömeges emigrációhoz vezetett. Az utolsó lakók 1963-ban hagyták el a várost.

Craco a Matera provinciában, a Basilicata régióban található. 25 mérföldre helyezkedik el az olasz csizmától, a Gulf of Taranto-tól. Ez a középkori város jellemző a vidékre, ezt is a hullámzó domboldalba építették be, a búza és az egyéb termények farmjaihoz közel. Craco neve egészen 1060-ig nyúl vissza, Archbishop Arnaldo, Tricarido püspöke volt a földbirtokosa. 1891-ben Craco lakossága 2000 főre volt tehető.

Bár sok probléma volt a szegényes mezőgazdasági feltételekkel, amelyek kétségbeesett érzést kölcsönöztek ebben az időben. 1892 és 1922 között a városból több mint 1300 ember költözött át Észak-Amerikába. A szegény gazdálkodást tovább rontották a földrengések, a földcsuszamlások és a háború – ez mind hozzájárult a tömeges emigrációhoz. 1959 és 1972 között közvetlenül Craco-t súlytották földrengések és földcsuszamlások. 1963-ban a még ott élő 1800 lakót áthelyezték egy közeli völgybe, amelyet ma Craco Peschiera-nak neveznek. A középkori város elhagyottan mállik.

A településen forgatták Mel Gibson A passió című filmjének egyes jeleneteit.

Forrás: szellemvarosok.hu
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások