Visszatér a szocpol és a kamattámogatás


pestimonika | 2011. október 13.
     
Orbán Viktor és Matolcsy György közös sajtótájékoztatón ismertette az otthonteremtési programmal kapcsolatban hozott kormánydöntéseket.

A Világgazdaság cikke szerint a miniszterelnök  leszögezte: a válságra való tekintettel óvatosan kell eljárni az otthonteremtési támogatással, de fontos, hogy a családalapításra készülő polgároknak biztosítsák a lehetőségeket. Az ilyen típusú programok felfutási ideje hat-tizenkét hónap, ezért indokolt a projekt azonnali beindítása, mivel a kormány számításai szerint mintegy két év múlva véget érhet a gazdasági válság.
Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon rendkívül alacsony a bérlakások aránya, a lakosság törekszik a saját ingatlan megszerzésére, mert a magyarok számára "biztonság és a szabadság egyenlő a saját otthonnal". A fiatalok Magyarországon tartása mellett az építőipar növekedésének elősegítése is indokolja a program elindítását.
A miniszterelnök hozzátette: kifejezetten kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a szocpol visszaállítására, mert ennek alapgondolata helyes, bár a korábbi rendszer hibája volt, hogy nem kapcsolódott a munkához. Ezt orvosolták: a jövőben csak az a házaspár kaphat szocpolt, ahol legalább az egyik személy rendelkezik munkaviszonnyal. További feltétel, hogy az igénylők nem mutathatnak fel köztartozást.
Matolcsy György elmondta: a korábbi rendszer finomításával figyelembe veszik a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát ennek megfelelően, valamint a zöld faktort: az adott otthon energetikai minősítése is számít a támogatásban. Támogatást új lakás építéséhez vagy vásárlásához kaphatnak azok a szülők, akik jelenleg nem rendelkeznek ingatlannal. A költségek 70 százalékát számlával kell igazolniuk az otthonteremtőknek. Két gyerek esetében 800 ezer forinttól 1,3 millió forintig adható vissza nem térítendő támogatás. Három gyermek nevelése/vállalása mellett 1,2-2 millió forint adható a lakás nagysága és zöld besorolása szerint. Négy vagy több gyermek nevelése esetén 1,6 millió - 2,5 millió forint között lehet a támogatás. A kormány számításai szerint 4 ezren igénylik a támogatást 2012-ben, ennek költsége 5,2 milliárd forint.
A kormány az EU zöldjelzését várja a kamattámogatási program elindítására. A kamattámogatást új vagy használt lakás építéséhez, vásárlásához, korszerűsítéshez lehet igényelni, csakúgy, mint akkor, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. Utóbbi esetben a késedelmes jelzáloghitellel és a felmondott hitellel terhelt ingatlanok megvásárlására is igényelhető bizonyos feltételek mellett. A kamattámogatás 3-5 ezer család számára érhető el, 2012-es költségvetési vonzata 1,3 milliárd forint.
Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a végtörlesztés kapcsán az első feladat a beérkező adatok értékelése és az akadályok elhárítása. Addig nem beszél a kormány új megoldásokról, ameddig pontosan nem lehet tudni, hányan vették igénybe, hiszen ez meghatározza a kabinet következő lépéseit. Matolcsy György elmondta: a kamattámogatás az 1 és 5 éves állampapírok hozamának 30-50 százalékát téríti meg, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 11-13 százalékról jelentősen, legalább egyharmaddal csökkenhetnek a lakáscélú hitelek kamatai.

A szerző legújabb cikkei:
A logika esztétikuma
Miről írt A Ház 110 évvel ezelőtt? – II. rész
Miről írt A Ház 110 évvel ezelőtt? – I. rész
A Pasaréti tértől a Műegyetem rakpartig
Ornamentika az építészetben
Mennyi idő alatt ér át egy vicc Budáról Pestre?
A házak nem hazudnak
A tervtári munka ezer arca
Elérhető az első magyar BIM-kézikönyv
Jan Gehl Veszprémben
Építészeti fotótár indult
150 éve született Árkay Aladár
A Wekerle-teleptől a Georgia-házigKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (5 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások