épületek cikk burkolat Christie Egyesült Királyság homlokzat kórház réz sárgaréz

A Christie új betegellátási központja

Nagyszerű kórház az "egészség ügyében"


MRK | 2011.10.19
Az épületterv egy pompás, vibráló kortárs épületet vázol fel, mely figyelembe veszi környezetét, miközben a lehető legkevesebb befolyást gyakorolja rá.

A nemzeti egészségügy kötelékébe tartozó manchesteri intézmény 2010 óta ad otthont a világ legnagyobb, korai klinikai vizsgálatokat végző egészségügyi egységének.
A sárgaréz, mint egy folyamatos szalag csomagolja körbe az üvegezett felületeket, és lágy, hullámzó, dinamikus megjelenést kölcsönöz. Ezt egészíti ki az északnyugati homlokzat szögletes tömege, mely így kellemes kontrasztként szolgál.
A természetes textúra és a gazdag, meleg színek választását a szomszédos épületek kő- és terrakottaburkolata ihlette. A sárgaréz igen tetszetős természetes anyag, melynek sajátossága a patinázódási folyamat, az idő múlásával felülete folyamatosan változik, nemesedik. A homlokzatoknak ez nyújt természetes vitalitást és mélységet, és megkapó, meleg, hívogató megjelenést az épületnek. A felszerelt zsindelyes rendszer tovább árnyalja az összképet, további mintázatot ad, még emberibb léptékben.
Alacsony karbantartási igénye és teljes mértékű újrahasznosíthatósága folytán környezetvédelmi szempontból fenntartható megoldást nyújt jelenleg, és a jövőben is, mert az épületet úgy tervezték, hogy elérje a BREEAM ’kiváló’ minősítést. Az AFL Architects építészei a 2011-ben benevezték a „Réz az építészetben” európai pályázatra.
További színvonalas projektek tekinthetők meg a Copperconcept.org portálon.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások