Hanna | 2011.10.21
Új programmal bővült idén a Kortárs Építészeti Központ eddig is ínycsiklandó repertoárja, építészeti témájú filmeket vetítenek a belvárosi Toldi Moziban. Kedden a Citizen Architect levetítése után Pozsár Péter és Gulyás Erzsébet részvételével megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a BERET10+1 és a szociális építészet kerül sorra.

A KÉK Kertmozi második alkalmával Samuel Mockbee amerikai építészről és az általa alapított építési és oktatási programról, a Rural Studio-ról szóló dokumentumfilmet vetítjük. Mockbee és diákjai az Auburn University építészeti tanszékének szakmai támogatásával Alabama legszegényebb térségében élő családok lakókörülményeinek és tágabb értelemben vett lakókörnyezetének javítását tűzték célul.

A diákok saját kezűleg, a családokkal együtt építették fel házaikat, közösségi központokat és imahelyeket. Bár a legegyszerűbb anyagokat használták, mégis az innovatív terveik és elhivatottságuk kiemelkedő építészetet eredményezett. Az inspiráló dokumentumfilm erős állást foglal az építészet és a szakma társadalmi szerepéről. Mivel a világon egymást érik a katasztrófák, a földrengésektől az árvizekig, a Rural Studio eszmeisége és gyakorlati módszerei világszerte és itthon egyaránt fontos tanulságokkal szolgálnak.

Olvasnivaló a Rural Studio-ról

Meghívott vendégek: Gulyás Erzsébet és Pozsár Péter, a Reflekt Stúdió építészei. Az idén alkult Stúdió egy olyan nonprofit építészeti vállalkozás, mely a szociális építészet magyarországi helyzetével és lehetőségeivel foglalkozik. A nyáron indult BERET10+1 programról fognak mesélni, egy 300 fős csereháti faluban zajló többelemű építészeti beavatkozásról, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a BME diákjai, a Romaversitas hallgatói és a helyi lakosok közösen végeztek.

Toldi Mozi (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
október 25. 20.00-tól 22.00-ig

Kertmozi: Citizen Architect, Samuel Mockbee and the Spirit of the Rural Studio

(2010, amerikai dokumentumfilm, R: Sam Wainwright Douglas, 60 perc)

Szociális építészet - építészeti beavatkozások, mint a társadalmi fejlesztés eszközei


Kurátorok: Huszár Daniella, Soltész Noémi

Jegyár: 800 Ft

Támogató: Ökopolisz Alapítvány

Popcornt tessék hozni, az ugyanis a Toldi Moziban nincs.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások