MRK | 2011.11.05
Svájc nyugati részén a „Lac de Morat” partján elterülő idilli természetvédelmi terület ad helyet a nagy parkkal övezett ötcsillagos „Le Vieux Manoir” szállodának. Két nagyon eltérő kerti építmény hozza közel a természetet a hotel vendégeihez.

Az „Üveggyémánt” luxuslakosztály saját fürdőszobával és erkéllyel, a fák koronájába törő oszlopokon áll, a víz felett. Ezzel ellentétben a „Cabochon” nagyon egyszerű pavilon, mely öltözőt és fürdőszobát rejt. Hasonlóságuk az aranyszínű rézötvözet burkolatból adódik.

Magasan a fák közt…
A tó fölötti három pilonon egyensúlyozva a lakosztály arannyal szőtt üveghomlokzattal tekint az égre és a vízre, visszatükrözi fényüket. Az építkezés során a lehető legkevésbé bolygatták meg a földet, és egy kisebb természetes növénycsoportot háborítatlanul meghagytak az építmény alatt. Aranyszín rézötvözetből készült lemezekkel burkolták a tetőt, a pavilon alját, és más egyéb részleteket is. A tetőfedés folytonosságát hagyományos állókorc biztosítja, míg az alsó felületet koncentrikusan, hornyolt panelekből képezték ki.

…és lent a parton
A kis ovális szerkezet közvetlenül a vízparton épült, öltöző, WC és zuhanyozó kapott benne helyet, így fokozza a tóban úszás élményét és kényelmét. A romantikus kertépítészet elemeit, az árnyékolókat és lugasokat idéző pavilon kívülről függőleges aranyszínű rézszalagokból szőtt burkolatot kapott. A tengerparti pavilonokra emlékeztető belső térben dominál a sima felületű beton, a kő, a bútorzat, köztük az öltözőszekrények pedig teakfából készültek. A mennyezet burkolására szintén a hornyolt aranyszínű rézlemez paneleket választották.

Az építményekről bemutató cikk jelent meg a Copper Architecture Forum magazin 30/2011 számában. Az épületeket a GREGO Architektur GmbH tervezte.

További számos projektbemutató megtekinthető a Copperconcept.org portálon.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások