MRK | 2011.11.14
Ezzel az infrastrukturális épülettel, ami az önkéntes tűzoltóságnak, a mentőknek és a hegyimentő szolgálatnak ad otthont, az osztrák építészekból álló AllesWirdGut csoport egy olyan rézzel borított szépséget hozott létre, amely reflektál a hegyi tájra anélkül, hogy túlnőne a vidéki léptéken.

Az épület fő látványosság, ugyanakkor nem tolakodik jelenlétével. Erősen legyökerezett a földhöz és a környező tájhoz, mégis megőrzi könnyed levegősségét. Válaszul központi elhelyezkedésére a falu elején, a főúthoz szorosan kötődve, az épület tudomásul veszi a közeli alacsonyabb házak jelenlétét, látványvilágával megsokszorozza azokat.

A tömeg csökkentése a terep hasznosításával és a lejtőbe illesztéssel valósult meg. Az alsóbb szintek ellátása természetes fénnyel akár kihívás is lehetett volna, de a terv ezt lehetőséggé változtatta, tetőbevilágítókkal a fő forgalmi útvonalak felett és látványosan magas mennyezettel. Fényaknákat építettek a lejtőbe vájt, terepszint alatti helyiségekben, hogy feltárják az intim belső tereket.

Távol a mázazástól, a teljes tömeg kívülről rézzel burkolt, ami természetes, földszerű színárnyalatot és élő felületet ad, mely harmóniában van a környező régi farmházakkal és fenyőerdőkkel. Az épület időtlen, organikus, elválaszthatatlan része környezetének.

Az épületről bemutató cikk jelent meg a Copper Architecture Forum magazin 30/2011 számában.

A magazin legújabb, 31/2011 száma és a további kiadások megrendelhetők, illetve olvashatók online.

További számos projektbemutató tekinthető meg a Copperconcept.org portálon.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások