hír épületek tervek cikk Jean Cocteau múzeum Rudy Ricciotti Franciaország

Szépség vagy szörnyeteg?

A napokban nyílt meg Dél-Franciaországban a Jean Cocteau Múzeum


vargajulia | 2011.11.19
Severin Wunderman amerikai milliárdos, műgyűjtő, 2005-ben 1800 művet adományozott a francia Riviérán fekvő Menton városának, melyből 990 Jean Cocteau alkotása. A francia költő, író, festő, színész, zeneszerző és filmrendező műveinek kiállítására 2007-ben nemzetközi tervpályázatot írtak ki, melyből Rudy Ricciotti építész terve került ki győztesen.
2011. november 5-én átadott 2700 négyzetméteres múzeumban bemutatott rajzok, festmények, kerámiák, falikárpitok, ékszerek, kéziratok, fényképek, hanganyagok, filmrészletek együttesen a világ legnagyobb Cocteau közgyűjteményét alkotják, melyet Jean Cocteau barátainak (Picasso, Modigliani, Foujita, De Chirico, Miro) a műalkotásai egészítik ki.
Rudy Ricciotti francia tervezőt gyermekkori emlékei ihlették meg. A tervezés során Jean Cocteau „A szépség és szörnyeteg” című fekete-fehér filmjében szereplő nagy, bozontos hajzatok; tapogatózó csápok, karok; ezüstös tükröződések; karos gyertyatartók jelentek meg képzeletében. Az emlékekből építkező múzeum ugyanakkor az egykori fürdőhely árkádsorait is felidézi. Az épületet szemlélve olyan érzésünk támad, mint amikor délibábot látunk a nagy nyári hőségben, az oszlopok mintha táncra perdülnének.
Noha a megnyitó napján épp beborult az ég Menton fölött, az év nagy részében gyönyörű napsütéses időben lehet részünk ebben a tengerparti városban. A fehér beton épületen a ragyogó napfényben még inkább szembetűnő a fény-árnyék játék. Az erős fehér fény éles fekete árnyékot vet az épületre.
A tenger és a történelmi óváros között helyezkedik el a múzeum. Tömege a határoló utcák vonalaihoz igazodik, lezárja azokat, így alakul ki a szabálytalan négyszög alaprajzú épület. A kétszintes épület belevésődik a terepbe. Nemcsak az épület homlokzata, hanem az épület teteje is allegorikus grafikaként jelenik meg. Nem csúfítják el a tetőt gépészeti berendezések.
A múzeum az állandó kiállítás mellett időszakos kortárs kiállításoknak is helyet kíván adni. Az épületben a kiállítási termeken kívül kutatórészleget, foglalkoztató helyiséget, kávézót és könyvesboltot helyeztek el.
Rudy Ricciotti szerint ő nem hivatott arra, hogy Jean Cocteau művészi tevékenységét méltassa, ez nem az ő szerepköre, tervezett épületével egyszerűen csak mesélni szeretne Jean Cocteau álmodozó, szürrealista világáról a művész által is igen kedvelt mediterrán városban.

Varga Júlia

Építész: Rudy Ricciotti / Projektvezető: Marco Arioldi
Tájépítészet: APS Iroda
Tartószerkezeti tervezés: SUDECO Mérnökiroda
Építésvezető: Yohan Assouline
Világítástechnika: Lightec
Akusztika: Thermibel
Homlokzati rész szerkezeti kialakítása: Van Santen és társai</p>
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások