épületek

A termálvíz újraéleszt(ése)

Magyarhertelend


iStvan | 2011.11.29
Befejeződött a fedett termálfürdő beruházása, mely az Európai Unió támogatásával jött létre.

Átadás: 2011. 11. 11-én volt. (Klasszikusan, soha meg nem ismétlődő dátummal :); a szerk.)

A projekt keretében kétszintes élménypark jött létre, 381 m2 vízfelszínnel, 4 medencetípussal és számos új szolgáltatással: szauna, masszázs, étterem. A teljeskörűen akadálymentesített intézmény egész évben fogadja a vendégeket.

A Hertelendi Termál Kft. 2008-ban pályázatot nyújtott be „Magyarhertelendi fedett élménypark kialakítása” címmel az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Program „Helyi jelentőségű egészségturisztikai fejlesztések ösztönzése” tárgyú felhívására.
Pályázatukat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 150 MFt összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A projekt költségvetése 307 MFt, melyből az Európai Unió támogatása 48.87%.

Beruházói szándékokról:
"A pályázatban vállaltuk, hogy a magyarhertelendi, korábban egy medencés termál strand területén fedett élményparkot alakítunk ki. Célunk, hogy ezáltal megszüntessük az évszakok váltakozása miatti szezonális korlátokat. Az ősfás zöldfelülettel körülvett, 1385 m2 területű, 2 szintes fürdőépületben 381 m2 vízfelszínnel 4 medencetípus és számos új szolgáltatás (szauna park, masszázs, étterem) várja majd a vendégeket. Az új létesítmény szolgáltatásaival változatos igényeket és célcsoportokat képes kiszolgálni. A létrejövő, komplex turisztikai szolgáltatásokat nyújtó intézmény, amely egész évben alkalmas a vendégek fogadására, 18 új munkahelyet teremt a kistérségben élők számára, környezetbarát módon üzemeltethető. A beruházás hatására nő mind a fürdő, mind a település – valamint közvetetten a régió vendégforgalma és turisztikai vonzereje."

A pályázat közreműködő szervezete: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. (címe: 7400 Kaposvár, Szántó utca 5., tel.: 82/527-980)

A Termálfürdő Baranya megye és a Dél-Dunántúl legváltozatosabb, természeti értékeiben leggazdagabb vidékén, a Mecsek-Hegyhát Üdülőkörzetben található.
A 3 hektáron fekvő fedett élmény- és termálfürdő egész évben, az árnyékos, szép strand a gyógykerttel szezonálisan várja az ide látogatókat.

Magyarhertelendet két termálkútja tette híressé, melyek 550 m-ről 38 0C-os, és 1062 m-ről 63 0C-os meleg vizet szolgáltatnak.
A termálvizek kedvező hatással vannak a reumatikus, izületi, keringési és idegrendszeri megbetegedésekre és ivókúraként használható fogínybetegségek gyógyítására, fluorit tartalma miatt.

Magyarhertelend középkori település, a pécsi püspökség birtoka volt. 1740 körül Barátúrból áttelepült magyar lakosság népesítette be. A XIX. sz. közepéig messze földön híres volt a hertelendi agyagedény, azaz a „bugyogós” korsó, amely a vízbe merítéskor bugyogott. A kihalt háziipart a turisták kedvéért itt is és a környékbeli településeken is újjáélesztik.

Forrás: hertelenditermal

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások