Rajki Diána | 2011.12.02
Az irodai munkahelyek gyakori jellemzője a nagy üvegfelület, amely nyári forróságban fűtőtestként sugározza a hőt a bent tartózkodókra. A fény és a meleg távoltartására gyakran redőnyt, a legkevésbé hatékony módszert választják, a sokkal hatékonyabb lamellás árnyékolók helyett.

A Magyarországon még mindig legelterjedtebb árnyékoló, a redőny, elzárja az ablak előtti levegő cirkulációjának útját, ezért miután felmelegszik mögötte a levegő, az már a nyílászárót fogja fűteni. A lamellás árnyékolók mögött légáramlás alakul ki, ezért nagy üvegfelületek hővédelmére jobban megfelelnek. Munkahelyek esetében a teljes besötétítés igénye ritkán merül fel, sokkal fontosabb a finoman szabályozható fénymennyiség. Ezen követelményt is a zsaluziák tudják teljes mértékben kielégíteni. Mérethatárok szempontjából szintén a lamellás árnyékolók jelentik gyakran az egyetlen megoldást irodaházak függönyfalának árnyékolására; ezek a szerkezetek akár 20 négyzetméter felület napvédelmét is egyetlen elemmel tudják megoldani. Esztétikai szempontból pedig szintén a Hella által is kínált zsaluziák a munkahelyek építészetéhez legjobban illeszkedő árnyékolók.
A lamellás árnyékolók egyik legnagyobb előnye kiváló fényszabályozó képességük. Ezt a képességet még kifinomultabbá tehetjük a lamellák dőlésszögének egyedi beállítási lehetőségeivel: a „Lamella-billentéssel”, a „Napfényfunkcióval” és a „Nappalifény-funkcióval”. Mindezek különösen fontosak irodai munkahelyek tervezésekor.
A munkahelyi fényszabályozó rendszerek alkalmazása esetén a szerkezet magassága rugalmasan megosztható; ez azt jelenti, hogy az árnyékoló megosztása az adott helyiség fényigényeihez speciálisan alkalmazkodik, például: számítógépes munkahely, projektoros vetítés.

Tükröződésmentes munkahely
A zsaluzia alsó oldala zárt és kiszűri a napsugarakat, a felső oldala nyitott és a szoba mennyezetére, belsejébe vezeti a nappali fényt, így biztosítja a tükröződésmentes munkahelyet, a mesterséges világítás indokolatlan nappali használatának kiküszöbölése mellett.

Fényterelés szemináriumok és konferenciák fényigényéhez
A zsaluzia felső oldala zárt, így lehetővé teszi a prezentációk, diák stb. vetítését. Az alsó oldala nyitott marad pl. a jegyzeteléshez.A „Lamella-billentés” funkció használatával egyedileg állíthatjuk be a lamellák felhúzás illetve leengedés közben felvett dőlésszögét.

Napfényfunkció (3-pozíciós)
A „Napfényfunkció” lehetővé teszi, hogy a lamellázat meghatározott felső hányada más szögállásokat vegyen fel, mint az alsó rész. Teljesíti a tükröződésmentes munkahely követelményét.

Nappali fény funkció (4-pozíciós)
A „Nappalifény-funkcióval” az alsó rész dőlésszöge is külön megváltoztatható. Teljesíti a tükröződésmentes munkahely követelményét, továbbá biztosítja a szemináriumok és konferenciák projektoros vetítései közben szükséges fényterelő funkciót.

Nézzünk egy konkrét példát a napfényfunkció alkalmazására!

A mellékelt fényképeken látható Hella Raffstore „Napfényfunkció”-val került kialakításra. A teljesen zárt, legnagyobb sötétítést adó állapottól indulunk. A következő pozícióban a lamellázat tervező által meghatározott alsó hányada továbbra is zárt marad, a felső rész pedig félig kinyílik. Ez erős nyári direkt beeső napfény esetén lehetővé teszi, hogy a mennyezet megvilágításának megtartásával, ezáltal természetes szórt fény biztosításával is le lehessen árnyékolni az irodai munkahelyek monitor-szintjét, segítve ezzel a képernyő előtti munkavégzést. A harmadik pozícióban az alsó mező félig, a felső pedig teljesen kinyílik. Ez kevésbé erős napfény esetén biztosítja az ideális irodai fényviszonyokat.

A különböző állású árnyékolók képeit egymás mellé téve látható, hogy a „Napfényfunkció” elsődleges hasznos célja mellett a homlokzati textúrát már önmagában is változatossá teszi. Érdemes tehát a Hella árnyékolóit építészeti eszközként is figyelembe venni.

www.hella.info


(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások