Ghile Gábor | 2011.12.02
Mesébe illő környezetbe tervezte Zoboki Gábor ezt a gyönyörű
irodaházat. Csodás budaörsi panoráma, hagyományőrző házak az
erdőkkel övezett lankás dombokon, csend és nyugalom: ez lett a
főhadiszállása az egyik vezető telekommunikációs cégnek.

Építész: Zoboki Gábor
Tervezés: 2006
Kivitelezés: 2006–2010


Mesébe illő környezetbe tervezte Zoboki Gábor ezt a gyönyörű irodaházat. Csodás budaörsi panoráma, hagyományőrző házak az erdőkkel övezett lankás dombokon, csend és nyugalom: ezt lett a főhadiszállása a Telenor telekommunikációs cégnek. A kulturált – de már helyhiánnyal küszködő – parkolóból jól látni a napkollektorokat (80 MWh/éves teljesítménnyel), így naponta több, mint 1300 ember szembesül a szoláris energia hasznosításával. A ház tömegalakításán, de még a kövek vágásán is érezhető Zoboki sajátos stílusa, amit már megszokhattunk a Művészetek Palotáján is ( FIABCI Prix d'Excellence Bangkok, 2006). A tervezőt az alaprajz  szerkesztésénél állítólag az emberi kéz ihlette, de a ház üzenete mindenki számára érthető: a cég embereket kapcsol össze, és ezt tükrözi vissza az épület: az entitások – épületszárnyak – összefutnak a hatalmas hallban és így alkotnak egy egészet. Az épület tömege igen tagolt – így a nagyméretű üvegfelületek révén minden iroda közvetlen kapcsolatban van a természettel. Az említett kézforma a cégen belüli egységeket ún. "unitokat" is kifejezi.

Az anyagok: a zöld Serpentino kőlap egyszerre visszafogott és mégis minőségi – ellentmond a hazai "látszatburkolat" gyakorlatnak. A nagyvonalú, elegáns tömegképzés folytatódik a homlokzaton is: változó magasságú – és markáns "űrhajóstílusú" letörések jellemzik a burkolatot. Az irodai üveghomlokzatot teljes egészében kiegészíti az automatizált árnyékoló-lamella rendszer – védve az épületet a túlmelegedéstől és vakító napsütéstől.

A ötszintes központi térből markánsan vannak leválasztva az irodai egységek; fekete, fehér és kék szín uralkodik az enteriőrben. "A jövő most van": kamerák pásztáznak, és gép átabsztrachál: dinamikus LED fénysáv kúszik az épület falán, amelyben te is szerepelsz. Mindenütt üveg, legyen az transzparens vagy opálos, átlátszóság, tükröződések, fény. A hatalmas tér él: csocsóasztalok és legosarok várja az aktív pihenésre vágyókat. Az épületen belül több büfé és beszélgetősarok várja az embert.

Itthon talán kényes téma az amerikai stílusú osztatlan irodatér. A tervező itt is finom dolgokkal operál: az első lépés a konyha – a reggeli kávék és beszélgetések színtere. No meg az almáké: a kosarakban minden nap friss gyümölcs várja a dolgozókat. Ezután következik az öltöző és a szekrény, valamint a szeparált nyomtató-fénymásoló egység. Környezettudatosság: egyrészt nagyon kevés dolgot nyomtatnak ki papírra, másrészt ha valaki nyomtat, akkor el kell sétáljon a nyomtatóhoz. Lelki szemeim micsoda hivatalokat látnak...

Beljebb térve szabadon elhelyezett íróasztalok ( elektromos magasságállítással) mögött ülnek az emberek. Kellemes hangulat, csend. És rend. Munkahelyi rend. Ezt bizony érezni lehet. Nyitott, de mégsem zavaró terek, ahol együtt dolgoznak az emberek. Nyitottság és átláthatóság. Az irodai egységek mellett sok-sok tárgyaló, előadótér, könyvtár ( ahol a vitrinbe a dolgozók kirakhatják a saját készítésű szobraikat) és sportcélú tér létesült, a  ültérben pedig bogrács és terasz épült. A két óra hamar elrepül, de úgy érzem feltöltött a ház.

Végre egy olyan újabb épületnek örülhetünk, ami amellett, hogy környezetbarát technológiát használ, bátran megállná a helyét szerte a nagyvilágban...


Köszönet Egyed Gábornak és Borzak Richárdnak a segítségért.

GG

A szerző fotói. Minden jog fenntartva - www.ghx.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások