MRK | 2011.12.06
Varsó jelenleg legfontosabb építészeti vállalkozása - 2013-ban nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a korábbi gettó területén. Az építészek rézburkolattal vonták be a homlokzatokat, mely megőrzi az épületet a következő generációk számára.

Ez a multimédiával kísért múzeum és kulturális központ – 12 800 m2 hasznos területtel –a lengyel zsidók történelmét, és a csaknem 1000 év alatt általuk létrehozott gazdag civilizációt mutatja be. Az épület egyik harmadát a kiállítás magja foglalja el, míg a fennmaradó rész időszakos kiállításoknak adhat helyet, illetve többfunkciós konferencia-, mozi-, koncertterem, továbbá vetítővel ellátott oktatási központ, termek műhelymunkára, klub, étterem és kávézó valósul itt meg.

A varsói Żydowski Instytut Historyczny (zsidó történeti intézet) által 1996-ban indítványozott, lengyel zsidók történeti múzeumához Varsó városa és a kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium biztosította a forrásokat. Előzetes becslések alapján a múzeum várhatóan 500,000 látogatót vonz majd évente a világ minden tájáról.

119 építész versengett a tervezési lehetőségért

A múzeum épületére az intézet által kiírt nemzetközi tervpályázaton 119 építész vett részt, a nyertes pályaművet Rainer Mahlamäki és Ilmari Landelma finn tervezők alkották meg.

A zsűri és a szaktekintélyek egyetértettek abban, hogy a tervezőpáros olyan épületet alkotott, mely egy nagyon tragikus történelmi korszaknak állít emléket, ugyanakkor a jövő felé fordul. Bohdan Paczkowski, a zsűri elnöke a következőket mondta: „A terv, a múzeum által bemutatott korszaknak megfelelően drámai, mégis visszafogott, mindvégig fenntartja azonban a szemlélőben a belső feszültséget.” Michał Borowski, aki jelenleg Varsó főépítésze, így nyilatkozott: „A győztes terv két ellentmondást hozott harmóniába – a történelmi tragédiát, és az élettel teli helyszínt.” Úgy fogalmazott, hogy „a projekt egy kristály, melyen keresztül egy patak utat vágott a gettó hőseinek emlékművéhez.”

Réz: a múzeum meghatározó anyaga

Rainer Mahlamäki professzor hangsúlyozta, hogy a réz a felhasznált anyagok közül az egyik legfontosabb, a homlokzat és az auditórium belső terének burkolataként egyaránt. Látványán kívül hosszú élettartama és újrahasznosíthatósága miatt esett rá a választása. Mindezek eredményeképpen a réz megőrzi ezt a figyelemreméltó középületet az eljövendő generációk számára.

A kétrétegű homlokzat árnyékot és egyben hosszantartó védelmet nyújt a nedvesség ellen

A főhomlokzatot előpatinázott réz trapézlemez borítja, ez adja a felület természetes, kékeszöld színét. Ezen a rétegen kívülről még egy készült üvegből és rézből. A kettő közötti réteget kivilágítják, így lesz a városkép egy „lámpása”.

A külső homlokzati réteg nagyon érdekes hatást kelt. Annak köszönhetően, hogy az üveg és réz lemezeket cikk-cakk vonalban helyezték el, az egész életre kel a fény és a nézőpont változására. Az üvegfelület irányából tekintve a homlokzat még zöldebb és tükröződőbb, a perforált rézlemez felől pedig lágyabb és bársonyosabb.

Az Egyesült Államok elnöke, Obama ellátogatott az építkezésre 2011 májusában

Obama elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeum fontos vállalkozás nem csupán a lengyelek és zsidók, hanem az egész világ számára is. Megígérte továbbá, hogy a megnyitóra lányaival együtt visszatér.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások