hír épületek

Kilátástalan helyzetben az építészeti központok

A hg.hu cikke szerint…


színkép | 2011. december 8.
     
Mi lesz a Magyar Építészeti Múzeum sorsa? Mi lesz az értékes, többek közt Hauszmann Alajos, Árkay Aladár és Bertalan, Kozma Lajos és Róth Miksa hagyatékát, munkáit őrző és gondozó intézménnyel, nem tudni – hamarosan eldől, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága esetleg átveszi-e.

"Januárban még kilenc munkatársából kettőt tarthat meg a Magyar Építészeti Múzeum; a többit szélnek eresztenék, miután a fenntartó Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH) nincs pénze az 1973 óta országos gyűjtőkörű intézményre. Hogy mi lesz az értékes, többek közt Hauszmann Alajos, Árkay Aladár és Bertalan, Kozma Lajos és Róth Miksa hagyatékát, munkáit őrző és gondozó intézménnyel, nem tudni – hamarosan eldől, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága esetleg átveszi-e. A múlt héten lakat került az alapításának 10. évfordulóját ünneplő N&n Galéria kapujára, télre bezárták a Budapest Galéria Lajos utcai fiókját, és nincsenek jó kilátásai a többi, építészeti programokkal foglalkozó szervezetnek sem. Az intézményvezetők segítséget várnak – de nincs igazán kihez fordulni.

(...) A gondok nem csak az állami intézményeket sújtják; nem hallani sok jót Nagy Bálinttól, a FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetőjétől sem. A Petőfi Sándor utcában működő rendezvényhelyszínt két éve a Budapesti Építész Kamara alapította, és vállalta finanszírozását azzal a feltétellel, hogy egy év után önfenntartóvá válik. Ez egyébként nem lenne lehetetlen – mondja Nagy Bálint, de az ehhez szükséges emberi erőforrásra sincs pénz. Pályázatokból, a Kamarától és tagjaitól, innen-onnan momentán a működéshez optimális összeg körülbelül kétharmadát lehet összeszedni. „Sok ahhoz, hogy bezárjunk, de kevés ahhoz, hogy működjünk” – jegyzi meg keserűen Nagy, aki szerint egy ilyen intézménynek egyértelműen a minisztérium vagy a főváros kezelésében kellene működnie. Míg utóbbi eddig egyáltalán nem reagált a megkeresésekre, az Országos Főépítészi Irodát is működtető Belügyminisztériummal talán lehetséges lesz valamilyen együttműködés, ami megmenthetné a FUGÁ-t a bezárástól.

Ahogyan új épületből, a válság hatására építészeti programból is egyre kevesebb lesz a városban. Az 1983-ban létrehozott, de idén a Budapesti Történeti Múzeumba olvasztott Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóhelye egyike volt azoknak, ahol rendszeresen, jó minőségű építészettel találkozhatott a fővárosi polgár. Ezt most egyelőre csak télire zárják be.

Lakat került Nagy Bálint saját galériája, a 2001-ben alapított N&n Hajós utcai helyiségének ajtajára is.

Az állami és magánintézmények helyzete tökéletesen mutatja, hogy az építészszakma politikai helyzetének a rendszerváltással megindult romlása, amely az önálló minisztériumi képviselet megszüntetésével kezdődött, a szakmai szervezetek eljelentéktelenedésén keresztül mára elérte mélypontját.(...)" - írja Kovács Dániel a www.hg.hu oldalon.

Kovács Dániel írását teljes terjedelmében itt olvashatják.


A szerző legújabb cikkei:
Pályázati felhívás a Wéber Antal-díj 2019. évi adományozásáról
Piranesi-díj 2018
Pályázati felhívás „Az év belsőépítésze – 2017-18” díjra
Beruházás-lebonyolítói mesteriskola
Budapest 2000 után
Csatlakozz a Budapest100 önkéntes csapatához!
Átadták az Advance Tower első ütemét, a második már szerkezetkész
Az EGYHÁZ – 12. Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia
Felhívás csatlakozásra a Nyitott Templomok Napja programsorozathoz a Kulturális Örökség Európai Évében
Pásztor Erika Katalinára emlékezünk
Steps Ahead
Megkezdte az Advance Tower második ütemét a Futureal-csoport
Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetébenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 145 (80 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások