hír rendezvény Makovecz Szent István Egyetem terem Ybl kar

„Tisztelgés egy halhatatlan építész előtt”

Meghívó a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karára


Rajki Diána | 2011.12.09
A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának legszebb terme 2011. december 16-tól a Makovecz-terem nevet viseli. „Tisztelgés egy halhatatlan építész előtt” – mondta erről Dr. Makovényi Ferenc, a Kar dékánja.

Makovecz Imre 76. születésnapja alkalmából szervezett rendhagyó avatón a család, a barátok és tanítványok emlékeznek az emberről, az építészről, a tanárról, a Mesterről.
Dr. Makovényi Ferenc megnyitója után megszólalnak a Mester alkotótársai és tanítványai, majd bemutatásra kerül Makovecz Imre halála előtt néhány hónappal vele készült riportfilm.
A filmből sok mindent megtudhatunk, amit még a közeli barátai sem tudtak róla: például, hogy ki ölte meg az édesanyját szinte a szeme láttára egy egyszerű cipőpaszta miatt.
A helyszínen a terem fenntartására anyagi támogatás gyűjtésére is sor kerül, a támogatók neve pedig az adományfalon kerül elhelyezésre, így a terem nem csupán Makovecz, hanem az őt támogatók nevét is megőrzi az utókórnak.

De nem csupán a rendezvény, a terem átalakításának folyamata is egyedi: a munkában részt vettek tanítványai, Jánosi János, Bata Tibor, Robogány Andrea építészek, valamint a terem bejáratát Péterfy László szobrászművész, Makovecz Imre barátja tervezte, aki számos munkán dolgozott vele együtt.
Az alkalomra életre hívott kiállításon a résztvevők hozzájuthatnak Makovecz Imre, 75. születésnapján készült utolsó rajzai szitázott másolatának egyikéhez is.
A Makovecz-terem ünnepélyes avatása a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán lesz (1146 Budapest, Thököly út 74.), 2011. december 16-án, délután 17,00 órai kezdettel.
A részvétel az avatón és a kiállításon ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: http://www.sulypont.com/makoveczterem/regisztracio/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások