hír pályázat cikk culburb Délegyháza építészet kÉk pályázat szuburbánus városfejlesztés

Szuburbánus szúrópróba

A KÉK társszervezésében Magyarország is részt vesz a CULBURB városfejlesztési programban

A CULBURB (Cultural Acupuncture Treatment for Suburb) a prágai Közép-európai Építészeti Központ (CCEA) kezdeményezésére nemzetközi együttműködésben megvalósuló kulturális városfejlesztési program a közép-európai fővárosok agglomerációjában.

A projekt célja olyan művészeti eszközöket alkalmazó beavatkozások megvalósítása, amik a szuburbánus közösségek életére, köztereire alapozva segítik és katalizálják a települések fejlődését, illetve annak vizsgálata, hogy milyen sajátosságokkal bír a szuburbánus fejlődés a régió nagyvárosai körül.A projekt a 2008-tól 2010-ig zajló Urbanity–Twenty Years Later (Urbanity–Húsz Évvel Később) program folytatása, az ott felépített tudás felhasználásával. A közép-európai nagyvárosok rendszerváltás utáni átalakulását vizsgáló kutatás szintén a CCEA kezdeményezéseként hét fővárosban zajlott. A CULBURB projektben hat város, Bécs, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága és Varsó szakmai szervezetei, illetve az agglomerációs zónákban elhelyezkedő települések vesznek részt.

A projekt az Európai Bizottság Kultúra 2000 programja támogatásával valósul meg.

A 2011-ben induló CULBURB a nagyvárosok agglomerációiban zajló folyamatokra fókuszál. A szuburbanizáció világszerte a szakmai figyelem előterében levő jelenség, aminek meghatározó folyamatai a volt szocialista országok esetében felgyorsított tempóban, két évtized alatt érték utol a több, mint fél évszázada zajló településfejlődési trendeket. A közép-európai városok esetében ez nem csupán az anyagilag stabilizált középosztály kiköltözését, hanem gyakran az elszegényedő csoportok kiáramlását is jelentette. Mindezek mellett a közterek felszámolása, az elzárkózás, a magánszférák védelme és a közösségi tevékenységek alulfejlettsége általános jellemzőjévé vált az újonnan kialakult agglomerációs övezeteknek is.

A kortárs, közösségek bevonását megcélzó városfejlesztés ismert eszközei közé tartozik az “akupunkturális” beavatkozások koncepciója - olyan programok, művészeti alkotások, építészeti fejlesztések megvalósítása, amik kis léptékben, helyi, közvetlen kérdésekre reagálnak, a fejlődés hosszú távú aktivitásait helyi partnerek együttműködésére alapozva. A CULBURB projekt célja olyan hosszú távú kooperációk beindítása, amiket a helyszíni beavatkozások résztvevői indíthatnak el, és amik együtt a saját léptékükön túlmutató hatással bírhatnak majd. A családi házak, ipari parkok, rekreációs zónák és mezőgazdasági övezetek alkotta agglomerációs táj életformáit és közösségi helyszíneit ezek a projektek tárják fel, teszik megérthetővé és megélhetővé és folytathatóvá, hogy alternatívákat lehessen felmutatni a most létező, gyakran kereskedelmi logika által uralt lehetőségek mellett.

A CULBURB PROGRAM KÖZVETLEN CÉLJAI

- a közösségi élet helyszíneinek megteremtése, aktivitások kialakítása vagy fejlesztése,
- a közlekedési problémákra adott válaszok keresése,
- integrált település- és régiófejlesztési stratégiák megfogalmazása,
- a művészeti alkotások összekapcsolása új közönségekkel és új helyszínekkel,
- olyan eszközök kifejlesztése, amik máshol zajló kulturális célú köztér- vagy településfejlesz-
tésben is felhasználhatók lesznek.

A CULBURB ÁLTAL ÉRINTETT KÖZÖSSÉGEK

- a szuburbánus közösségek lakói
- az önkormányzatok döntéshozói
- településfejlesztéssel, építészettel, köztérrel foglalkozó civil szervezetek,
- építészek, művészek, akik a köztérrel, a táj és az épített környezet működésével foglalkoznak.

A nyertes pályázatok kiválasztása után az alkotókkal és meghívott szakmabeliekkel közös workshopok során válnak véglegessé a beavatkozások koncepciói, amik ebben a fázisban a helyi partnerek szempontjait közvetlenül is be tudják építeni a megvalósításukba, illetve lehetőség nyílik a tervezetek széles körű megismertetésére.

A CULBURB PROGRAM RÉSZTVEVŐ HELYSZÍNEI ÉS SZAKMAI PARTNEREI

- Bécs / Ottakring: SOHO
- Budapest / Délegyháza: Kortárs Építészeti Központ
- Ljubljana / Zalog: KUD C3
- Pozsony / Rajka, Rusovce: Centrum Komunitného Rozvoja
- Prága / Psáry: CCEA
- Varsó - Miastosfera

A PROGRAM ÜTEMEZÉSE

2012 február-március - a pályamunkák zsűrizése, a résztvevő művészek, építészek kiválasztása
2012 március - előkészítő workshop a kiválasztott résztvevőkkel, szakmai konzulensekkel és az
önkormányzatokkal (Bécs)
2012 május - szimpózium a szervezetekkel a megvalósításról (Prága)
2012 év folyamán - településenként 5 akupunktúrás beavatkozás megvalósítása a helyi
önkormányzatok és lakosság bevonásával, online adatbázis, példatár fejlesztése
2013 március - záró konferencia, az adatbázis nyilvános nemzetközi bemutatója (Ljubljana)

BEAVATKOZÁSOK

A CULBURB program keretében minden városban öt, összesen tehát 30 projekt valósul meg. Ezek lehetséges, javasolt témái (a helyszínek anyagai minden esetben specifikus kérdéseket is megfogalmaznak):

- kommunikáció, elszigeteltség és kapcsolatok
- közlekedés
- közterek aktiválása, köztéri műalkotások
- közösségfejlesztés
- terek fejlesztése, javítása, kialakítása

RÉSZTVEVŐ MAGYAR PARTNEREK

A program magyarországi társszervezője a Kortárs Építészeti Központ. A KÉK független szakmai kulturális szervezet, ami építészettel, urbanisztikával és az emberi környezet kulturális aspektusaival foglalkozik nyilvános programok, oktatás és kutatások formájában. 2006-os alapítása óta az európai szakmai szervezetek hálózatának aktív tagja, több száz programján több, mint harmincezer résztvevő fordult meg. Saját produkcióként, szakmai platformként nemzetközi konferenciák, kiállítások és kutatások kezdeményezője. A KÉK magyar partnerként résztvevője volt a CCEA által koordinált Urbanity - Twenty Years Later programnak.

Délegyháza esetében a pályázat témája és a beavatkozások fókusza az ottani volt sóderbányák és a belőlük kialakult tavak hálózatának környezeti rehabilitációjára és fejlesztésére koncentrál. Az itt együtt élő közösségek, a falu eredeti lakói, az ide kijáró vagy idővel kiköltöző nyaralók, illetve az önfenntartó földművelők keveredő életformái mellett a települések regionális kapcsolatai is fontosak, hiszen a tóvidék több falu külterületeit és lakóövezeteit is összefogja. Az önkormányzat célja olyan stratégia kidolgozása, ami a beavatkozások segítségével egy ökologikus jövőt tud felvázolni az itt élők és az helyi vállalkozások számára, felismerve az ipari tevékenység, az ezáltal okozott környezeti átalakulások, és a helyi civil társadalom és közösségi kultúra együttes potenciáljait.

Regisztrációs határidő: 2012. 01. 10.
Leadási határidő: 2012. 01. 31.

További információ, pályázati kiírás, regisztrációs ív:
Magyarul: http://kek.org.hu/?page=culburb-call
In English: http://www.culburb.eu/call/call-for-entries/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások