pestimonika | 2011.12.23
A látványos építészeti alkotásnak rendkívüli belsőépítészetre is szüksége van. Ebben az értelemben egy berlini üzletház ugyancsak magasra teszi a lécet: a neogótikus stílus Batman városának filmes építészetét idézi.
Az elkényeztetett berlini közönséget egy szokatlan expandált lemez megoldással tudták maguknak megnyerni a lengyel Pentagramm építészei.
Ott, ahol a berlini Fashion Center Label´s II nyert elhelyezést (Strahlauer Allee 12.), nyitotta meg most 320 négyzetméteren a Big Star divatcég új üzletét. Az épület technikai jellegének ellensúlyozására a katowicei Pentagramm Architektura lengyel építésze, Seweryn Nogalski olyan városias belső teret teremtett, amelyben főként egy alapanyag dominál: a Mevaco expandált lemeze.
„Az eredeti és időtlen belső terek kialakításában hangsúlyt fektetünk a különböző alapanyagok, úgy mint a fém, a beton, a kő, az üveg és a fa együttes alkalmazására” – magyarázza Seweryn Nogalski. „Egy divatüzlet esetében fontos, hogy a ruhák háttereként egyszerű struktúrákat válasszunk. Ehhez ideális kiindulási pont az expandált lemez. Alkalmas egységes falfelület kialakítására, amelyhez odaillő állványokat terveztünk, valamint olyan acélfogasokat, amelyekre kiakaszthatók a ruhák. Az expandált lemez lehetővé teszi a hozzáépítés és a kifüggesztés minden lehetséges módját. A fantáziának semmi nem szab határt.”
A szabadon futó csövek erősítik a loft-jelleget, amelyben a kiállított próbababák azt a látszatot keltik, mintha szabadon mozognának a térben. A Seweryn Nogalski körül összegyűlt építészek azonban tovább is gondolkodtak: „Az expandált lemez lenyűgöző szerkezete tovább erősíthető LED-es megvilágítással, illetve irányított fehér és színes fényekkel. Jelenleg az üzletbelsők teljesen új prototípusán dolgozunk, amelyben az alapanyagról szerzett összes eddigi tapasztalatunkat hasznosítjuk.” Így nemcsak a berlini közönség, de egész Németország divatrajongói is profitálhatnak a Big Star Label új, urbánus jellegéből.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások